Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Rusia a fost forţată să aplice dedolarizarea

© POOL / Accesați arhiva multimediaПослание президента РФ Владимира Путина Федеральному собранию
Послание президента РФ Владимира Путина Федеральному собранию - Sputnik Moldova, 1920, 27.03.2023
Abonare
Utilizarea tot mai frecventă de către Rusia a yuanului chinez și a altor monede în tranzacțiile cu partenerii străini nu trebuie privită ca pe un atac asupra dolarului american, potrivit președintelui Putin.
BUCUREŞTI, 27 mart – Sputnik. Într-un interviu în weekend pentru canalul TV Rusia 24, preşedintele Vladimir Putin a spus că țara sa a fost forţată de sancțiunile occidentale să ia această decizie.
„Am folosi dolarul, dar nu ne permit să facem asta, deci cum facem plățile? Într-o monedă acceptabilă pentru partenerii noștri comerciali. Yuanul este o astfel de monedă, mai ales că este folosită și de Fondul Monetar Internațional”, a declarat liderul rus, citat de RT.
Printre numeroasele sancțiuni impuse împotriva Moscovei ca răspuns la operațiunea sa militară din Ucraina sunt plasarea pe lista neagră a mai multor bănci rusești și eliminarea lor din sistemul de mesagerie interbancară SWIFT. Restricțiile au împiedicat Rusia să efectueze o serie largă de tranzacții internaționale în dolari și euro, ceea ce a făcut ca Moscova să îşi piardă încrederea în aceste monede.
În timp ce Rusia a sporit utilizarea monedelor alternative în tranzacții începând cu anul trecut, la începutul acestei luni, Putin a sugerat ca yuanul chinez să fie utilizat mai frecvent, nu numai în comerțul cu China, dar și în tranzacțiile Rusiei cu țările din Africa și America Latină.
Putin a reiterat faptul că Rusia va continua să extindă utilizarea monedelor pe care le consideră fiabile.
„Partenerii noștri au fost bucuroşi să accepte efectuarea tranzacţiilor în yuani cu noi. De asemenea, ţările producătoare de petrol din Orientul Mijlociu au anunţat că acceptă efectuarea tranzacţiilor în yuani. Vom extinde treptat utilizarea sa și vom extinde utilizarea monedelor pe care le considerăm fiabile. Da, înțelegem că există anumite avantaje pentru dolar astăzi, există anumite limitări ale monedelor pe care le folosim, nu numai privind yuanul, ci și alte monede. Dar fiecare țară este interesată să-și consolideze moneda națională și toate țările se vor strădui să facă acest lucru”, a subliniat Putin.
Liderul rus a mai spus că SUA „îşi taie craca de sub picioare” prin limitarea utilizării dolarului în funcție de situația politică.
„Ne-au înghețat rezervele valutare. Toate țările lumii, vă asigur – cel puțin cele care au rezerve – toate au ajuns să pună sub semnul întrebării cât de demnă de încredere este America în calitate de partener. Și toate au ajuns la concluzia că nu este de încredere”, a adăugat Putin.
Fluxul de știri
0