Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia avertizează cu privire la un dezastru radioactiv în Ucraina

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaLupte în estul Ucrainei
Lupte în estul Ucrainei - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Obuzele cu uraniu sărăcit promise Kievului de către Regatul Unit ar „provoca un rău ireparabil” soldaților și civililor deopotrivă, avertizează Moscova.
CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Potențiala utilizare de către Ucraina a obuzelor cu uraniu sărăcit furnizate de Occident ar avea un impact devastator asupra economiei și populației țării, impact care va dura timp de secole, a avertizat vineri Ministerul rus al Apărării.
Vorbind la o ședință de informare, general-locotenentul Igor Kirillov, şeful Forțelor Rusiei de Apărare împotriva Pericolelor Nucleare, Biologice și Chimice, a transmis o critică dură cu privire la planurile Marii Britanii de a livra Kievului obuze perforatoare care conțin uraniu sărăcit.
El a menționat că astfel de muniții au fost folosite în lupte doar de către țările NATO, mai ales în timpul războiului din Irak, când SUA au folosit cel puțin 300 de tone de uraniu sărăcit.
„Drept urmare, situația radiațiilor în orașul [irakian] Fallujah a fost mult mai rea decât în orașele Hiroshima și Nagasaki după bombardamentele nucleare ale Statelor Unite”, a declarat Kirillov, citat de RT.
El a amintit că Fallujah a fost supranumit „al doilea Cernobîl”, populația locală suferind un număr vertiginos de cazuri de cancer.
Occidentul este foarte conștient de consecințele folosirii unor astfel de arme, a subliniat generalul. Chiar dacă „va provoca daune ireparabile” sănătății trupelor și civililor ucraineni, „țările NATO, în special Marea Britanie, își exprimă disponibilitatea de a furniza acest tip de arme regimului de la Kiev”, a declarat Kirillov.
El a avertizat că utilizarea muniției va contamina terenurile agricole. „Pe lângă infectarea propriei populații, folosirea lor va provoca daune economice imense complexului agro-industrial al Ucrainei…, ceea ce va reduce orice export de produse agricole de pe teritoriul ucrainean pentru multe decenii, dacă nu pentru secole”, a mai spus generalul.
Planurile Marii Britanii de a trimite obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina pentru a fi folosite de tancurile de luptă Challenger 2 au fost dezvăluite pentru prima dată luni, anunţul stârnind proteste din partea Ministerului de Externe al Rusiei, care a descris această măsură drept un semn de „absolută imprudență, iresponsabilitate și impunitate” din partea Londrei şi Washingtonului.
Deși SUA au spus că nu intenționează să ajute Ucraina cu astfel de muniții, au ignorat îngrijorările Rusiei cu privire la această chestiune, descriind obuzele de uraniu sărăcit drept „un tip obișnuit de muniție” care „a fost folosită zeci de ani”.
Locul exploziei pe gazoductul Nord Stream - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2023
Internațional
Rusia: SUA blochează ancheta cu privire la Nord Steam
Fluxul de știri
0