Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mii de cărți cenzurate în SUA

© Sputnik / Mihai CarausCărți
Cărți - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Delirul corectitudinii politice face ravagii în SUA. ONG-urile solicită cenzurarea de cărți în numele noilor ideologice rasiste și gender.
CHIȘINĂU, 24 mar - Sputnik, Bogdan Duca. Asociaţia bibliotecilor americane a atras atenția asupra presiunilor la care sunt supuse pentru a exclude cărți din rafturi pentru motivul că ar fi „rasiste”, ”sexiste”, neconforme cu ideologiile impuse în universitățile și societatea americană.
"Am observat că aceste cereri provin de la grupuri organizate de cenzură, care iau la ţintă consiliile de administraţie ale bibliotecilor locale pentru a le cere să retragă o listă lungă de cărţi", a denunţat Deborah Caldwell-Stone, coordonatoarea departamentului pentru libertate intelectuală din cadrul asociaţiei menţionate, citată în comunicatul asociației.
În total, 1.269 de cereri de cenzură vizând una sau mai multe cărţi au fost depuse pe teritoriul american în 2022, faţă de 729 de cereri în 2021, anul ce stabilise deja un record, potrivit unui comunicat al acestei asociaţii, care recenzează datele de acest tip începând din 2003.
Numărul cărţilor vizate a fost de 2.571 în 2022, faţă de 1.858 în 2021. Marea lor majoritate (86%) sunt cărţi aparţinând literaturii pentru tineri, iar mai mult de jumătate (58%) sunt cărţi incluse în programa de predare sau care sunt disponibile în şcoli.
Sala de ședințe a Guvernului RM - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2023
Republica Moldova
Guvernul moldoveana a aprobat protocolul nr. 16 adițional la Convenția CtEDO
Fluxul de știri
0