Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: Occidentul vrea ca Ucraina să fie distrusă

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimediaВиды Москвы
Виды Москвы - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2023
Abonare
Marea Britanie dă dovadă de „imprudență” prin planul de a furniza Ucrainei obuze cu uraniu sărăcit, a spus Ministerul de Externe al Rusiei.
BUCUREŞTI, 23 mart – Sputnik. Planurile guvernului britanic de a trimite Kievului obuze cu uraniu sărăcit pentru a fi utilizate în conflictul cu Moscova sunt încă o dovadă că afirmațiile Occidentului că este interesat de pace și de viitorul Ucrainei sunt minciuni, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de RT.
Vorbind miercuri la Radio Sputnik, ea a subliniat că anunţul Londrei este o dovadă a „imprudenței absolute, a iresponsabilității și a impunității” SUA și Marii Britanii când vine vorba de afacerile internaționale.
Ea a subliniat că munițiile care conțin uraniu sărăcit nu numai că sunt mai puternice și au o capacitate mai mare de penetrare, dar contaminează și solul cu radiații, ceea ce aduce daune durabile mediului și afectează multe generații de oameni care trăiesc în zonă.
„Tot ceea ce auzim din partea acestor țări [SUA și Marea Britanie] despre pace, despre soluționarea conflictului, viitorul Ucrainei şi bunăstarea poporului ucrainean – totul este minciună, falsitate și dezorientare absolută a comunității internaționale. În realitate, obiectivul este complet diferit”, a spus Zaharova.
După ce Marea Britanie a anunțat aceste planuri de furnizare de obuze cu uraniu sărăcit, „nu poate exista nicio îndoială că vorbim despre intenția pronunțată a Occidentului colectiv, condus de SUA și Marea Britanie, de a distruge complet Ucraina”, a subliniat ea.
Luni, Annabel Goldie, ministrul de stat pentru Apărare din Marea Britanie, a declarat că „pe lângă livrarea către Ucraina a unui escadron de tancuri de luptă principale Challenger 2, vom oferi muniții, inclusiv obuze care conțin uraniu sărăcit.” Potrivit oficialului, o astfel de muniție ar trebui trimisă Kievului, deoarece este „extrem de eficientă în înfrângerea tancurilor moderne și a vehiculelor blindate”.
Avion militar în zbor - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2023
Analize și opinii
Avioanele MiG-29 poloneze și Su-25 macedonene nu vor ajuta Ucraina
Anunțul lui Goldie este „încă o provocare britanică”, cu scopul escaladării conflictului din Ucraina la un nou nivel, a spus Zaharova.
Nu este o coincidență că a fost făcută în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova pentru discuții cu omologul său rus Vladimir Putin, discuţii care s-au axat pe stabilitatea internațională și inițiativa chineză de pace privind Ucraina, a mai spus purtătoarea de cuvânt.
Obuzele care conțin uraniu sărăcit sunt de fapt „arme de distrugere în masă cu o componentă nucleară”, a adăugat ea, subliniind că „problema armelor de distrugere în masă face parte din intenţia anglo-saxonă de a destabiliza situația internațională globală”.
Ea a amintit cum afirmațiile nefondate ale Washingtonului că guvernul lui Saddam Hussein era în posesia armelor de distrugere în masă a devenit pretextul pentru invazia Irakului de către SUA în 2003. De asemenea, ea a mai amintit că NATO a folosit muniții cu uraniu sărăcit în timpul bombardamentelor asupra Iugoslaviei în 1999.
„Aproximativ 15 tone de uraniu sărăcit 238” au fost aruncate asupra teritoriului iugoslav atunci, iar Serbia suferă în continuare, raportând un număr record al unor forme de cancer, a adăugat Zaharova.
După anunțarea livrărilor de obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina, „nu mai avem nicio îndoială, în principiu, cu privire la cine se află în spatele activării, lansării conflictului din Ucraina în toate fazele lui. Cu siguranță este vorba de Occidentul colectiv centrat pe NATO, care este condus, în primul rând, de SUA și Marea Britanie”, a subliniat ea.
Vorbind despre această chestiune marți, președintele Putin a avertizat că, dacă Londra va urma acest plan, atunci „Rusia va fi obligată să reacționeze în consecință, având în vedere că Occidentul colectiv a început deja să folosească arme cu componentă nucleară.”
Fluxul de știri
0