Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Când va adera Bulgaria la Schengen

© AFP 2023 / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDEN / Control pașapoarte
Control pașapoarte - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Bulgariei a anunțat momentul în care țara sa va adera la spațiul Schengen, în timp ce România nu a avansat o dată calendaristică
BUCUREŞTI, 23 mar – Sputnik. Preşedintele Rumen Radev a declarat că Bulgaria nu a renunţat la Planul pentru o tranziţie justă și ar putea adera în luna octombrie la Schengen. De remarcat că România nu a avansat niciun termen până la care ar putea încerca, din nou, aderarea la Schengen, singura explicație fiind că se poate relua procesul în acest an.
"În octombrie, dacă respectăm legislaţia, ţara noastră se poate alătura Schengen", a comentat şeful statului şi a adăugat că sunt în desfăşurare discuţii cu premierul olandez, Mark Rutte, cu cancelarul austriac Karl Nehammer, Comisia Europeană şi Consiliul European.
Referitor la decizia Macedoniei de Nord de a radia din Registrul Central Clubul bulgar "Ivan Mihailov" din Bitola, şeful statului a comentat că aceasta este o expresie a neputinţei şi panicii.
"Macedonia de Nord trebuie să recunoască în sfârşit că există bulgari macedoneni şi o prezenţă bulgară în Macedonia de Nord nu de acum, ci de secole - de 1.300 de ani. Iar radierea numelor cluburilor bulgare nu va şterge determinarea Bulgariei şi a partenerilor noştri europeni. Republica Macedonia de Nord trebuie să includă bulgarii în Constituţia sa", a susţinut preşedintele Radev.
Fluxul de știri
0