Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Indexarea pensiilor și lupta cu corupția – Guvernul a aprobat mai multe decizii

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaDorin Recean
Dorin Recean - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2023
Abonare
Guvernul a decis să delimiteze competențele Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție, scopul fiind centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare.
CHIȘINĂU, 22 martie – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova a aprobat mai multe decizii în ședința de miercuri, 22 martie, cele mai importante referindu-se la indexarea pensiilor, lupta cu corupția, gestionarea afacerilor etc.

Pensii mai mari din 1 aprilie

Conform deciziei aprobate de Executiv la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate din 1 aprilie curent cu 15%. Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 2620,62 lei, cu aproximativ 342 de lei mai mult decât în anul 2022.
Tot din 1 aprilie va fi majorată și pensia minimă de dizabilitate. Aceasta va constitui 1965,47 lei pentru persoanele cu dizabilități severe, 1834,43 lei pentru persoanele cu dizabilități accentuate și 1310,31 lei pentru persoanele cu dizabilități medii.
”Coeficientul de indexare a fost stabilit în funcție de creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 față de anul 2021 și se aplică pentru partea de pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2023 – 11 700 de lei”, a explicat Guvernul într-un comunicat.
Pentru indexarea prestațiilor sociale vor fi necesari aproximativ 3,06 miliarde de lei.
De asemenea, din 1 aprilie va fi majorat cu 15% venitul lunar minim garantat, utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului. După indexare, valoarea acestuia va fi de 1568 de lei pentru un adult și 1631 de lei pentru un copil.
Vor fi indexate cu 28.74 % indemnizațiile zilnice pentru copiii plasați în servicii de plasament de tip familial, precum și în serviciile sociale.

Militarii prin contract vor fi asigurați cu hrană

O altă decizie aprobată astăzi stabilește că, din 1 aprilie, militarii prin contract ai Armatei Naționale vor fi asigurați cu hrană, în modul stabilit de Ministerul Apărării.
Aceste prevederi urmăresc să sporească atractivitatea serviciului militar, ținând cont de faptul că dreptul la alimentarea militarilor prin contract, respectiv dreptul la compensarea rației alimentare a fost anulat încă în anul 2009.
”Reglementările privind asigurarea acestei rații vor fi stabilite în detaliu de către Ministerul Apărării în actele sale normative departamentale. Costul anual al implementării proiectului constituie 8,8 milioane de lei”, este specificat în comunicatul Guvernului.

Competențele PA și CNA vor fi delimitate

Tot în ședința de astăzi, Guvernul a aprobat delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție (PA) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt.
Potrivit explicațiilor Ministerului Justiției, modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare în condițiile în care actualmente atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică.
”Prin urmare, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție, pe când CNA va investiga corupția sistemică. În același timp, corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care va coopera, în acest sens, cu CNA”, precizează instituția.

Afaceri lansate și gestionate la distanță

Executivul a aprobat miercuri inițiativa Ministerului Economiei cu privire la dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova. În urma efectuării unor modificări la actele normative, afacerile din țara noastră vor putea fi lansate și gestionate la distanță într-un mod simplificat, prin utilizarea instrumentelor digitale.
”Astfel, se propune eliminarea constrângerilor existente în inițierea și gestionarea la distanță a unei afaceri din țara noastră. În acest sens, pentru diaspora și investitorii străini vor fi aplicate soluțiile de identificare și autentificare digitală (eKYC, eNotary și MobiSign)”, explică ministerul.
Totodată, procedura de identificare și evidența inițială a străinilor se va desfășura cu atribuirea identificatorului unic al persoanei fizice (IDNP) fără eliberarea actelor de identitate, chiar și în cazul în care străinul nu intră pe teritoriul Republicii Moldova.
În același timp, vor fi eliminate barierele pentru angajarea la distanță a personalului, inclusiv de peste hotare, în condițiile când economia națională se confruntă cu insuficiența forței de muncă calificate.
Ministrul Economiei speră că astfel vor fi reduse costurile nejustificate pentru antreprenori prin utilizarea instrumentelor digitale, facilitarea accesului la serviciile digitale pentru antreprenori, investitorii străini și diasporă.
Fluxul de știri
0