Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Elveția pregătește centuri de siguranță pentru sistemul său bancar

© Sputnik / Алексей Витвицкийшвейцарский флаг
швейцарский  флаг  - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Disperare pe piața bancară elvețiană. Statul elvețian este gata să sacrifice echivalentul a o treime din PIB-ul țării, pentru a sprijini Credit Suisse și UBS și a împiedica un colaps bancar cu consecințe apocaliptice.
CHIȘINĂU, 21 mar - Sputnik, Bogdan Duca. Credit Suisse şi UBS ar putea beneficia de sprijin de stat şi din partea Băncii Naţionale a Elveţiei de peste 260 de miliarde de franci elveţieni ca parte a fuziunii lor, pentru a proteja Elveţia împotriva turbulenţelor financiare globale, potrivit documentelor care descriu tranzacţia, transmite Reuters.
Sprijinul total de 259 de miliarde de franci echivalează cu o treime din întreaga producţie economică a Elveţiei, care a fost de 771 de miliarde de franci anul trecut.
Autorităţile elveţiene au anunţat duminică că UBS a fost de acord să cumpere banca rivală elveţiană Credit Suisse într-o fuziune de urgenţă, menită să evite mai multe turbulenţe care zguduie sectorul bancar global.
Acordul implică însă un sprijin financiar public mare, cu trei tranşe de lichiditate şi împrumuturi, precum şi un angajament din partea guvernului elveţian de a absorbi posibile pierderi de până la 9 miliarde de franci din preluare.
Saudi National Bank, acţionarul principal al Credit Suisse, a anunțat deja că pierde 1 miliard de dolari din investiţie, în urma preluării forţate a acesteia de către UBS . În ciuda pierderii, Saudi National Bank spune însă că strategia sa mai largă rămâne neschimbată.
Xi Jinping și Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2023
Internațional
Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze în acest an China
Fluxul de știri
0