Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu e categorică: noul CSM va fi format indiferent de ce vor decide judecătorii

© Sputnik / Rodion ProcaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2023
Maia Sandu
Abonare
Șeful statului Sandu a acuzat o parte a corpului judecătoresc că nu doresc reformă și că apără corupții.
CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Mulți judecători nu doresc reforma justiției, este de părere Maia Sandu, care a ținut un briefing după ședința de azi a Consiliului Superior de Securitate.
Președintele a criticat dur refuzul Adunării Generale a Judecătorilor convocată recent, care a amânat desemnarea membrilor din partea sa în Consiliul Superior al Magistraturii. Sandu a calificat acest gest al AGJ drept o blocare a proceselor din sistem.
O parte dintre judecători au decis să blocheze toate procesele din sistem, consideră Sandu. Ea a mai spus că „cei care nu-și pot justifica averile au ținut lecții de moralitate în justiție.
„Au lăsat criminalii în libertate, au validat alegeri nedemocratice”, a mai acuzat Sandu.
Ea a mai spus că vrea justiție independentă și a afirmat că „independența judecătorilor nu înseamnă libertatea corupției”.
Sandu a anunțat că urmează accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii. Cum? Parlamentul, potrivit ei, va numi membrii non judecători, din ei se va forma CSM și va funcționa indiferent ce va decide Adunarea Generală a Judecătorilor.
Noul CSM, a mai spus Sandu, va anunța concurs pentru Curtea anticorupție, această curte va examina dosarele de corupție mare și de corupție din sistemul judecătoresc.
Președintele a mai spus că e necesară accelerarea aducerii în sistem a judecătorilor tineri.
„Mă adresez judecătorilor – ori sunteți parte a problemei, ori sunteți parte a soluției”, a avertizat Sandu.
Dorin Recean - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2023
Politică
Dorin Recean continua să fie secretarul CSS?
Fluxul de știri
0