Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fost ministru de externe român: Curtea Penală Internaţională se compromite definitiv

© Photo : Pagina EuropeanaAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2023
Abonare
Adrian Severin: decizia iresponsabilă a unui judecător polonez de la Curtea Penală Internaţională de a semna un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, va compromite definitiv instituţia şi va complica şi mai mult relaţia dintre Occidentul colectiv şi restul lumii.
CHIȘINĂU, 20 mar - Sputnik, Bogdan Duca. Adrian Severin, care a fost unul din iniţiatorii susţinerii Curţii Penale Internaţionale la începutul anilor 2000, a scris pe o reţea de socializare despre absurditatea juridică a deciziei contra lui Vladimir Putin dar şi despre inevitabilele consecinţe politice.
Acesta atrage atenţia asupra faptului că SUA şi Rusia nu au ratificat acordul cu privire la Curtea Penală Internaţională, deci decizia Curţii de la Haga este în acelaşi timp abuzivă şi lovită de nulitate. De asemenea, ea încalcă chiar limitele impuse Curţii de la Haga, care nu poate acţiona decât în cazul unor infracţiuni ce nu sunt considerate ca atare de jurisprudenţa anumitor state. Or jurisprudenţa Federaţiei Ruse este suficientă ca să analizeze singură eventuale acuze împotriva preşedintelui Putin, atrage atenţia Severin.
Fostul ministru român de externe, concluzionează: „Acceptând să fie instrument al războiului și, mai mult decât atât, satisfăcând dorințele (a se citi interesele) unor state care nu o recunosc împotriva unor alte state care nu o recunosc, CPI se compromite grav și îi lasă fără argumente pe cei care, asemenea mie, au susținut-o cu bună credință.
Compromiterea este cu atât mai scandaloasă cu cât gestul este și inutil din punct de vedere practic, el urmând a-și produce efecte doar pe terenul propagandei, în cadrul “războiului spectacol” care se poartă în disprețul durerii victimelor războiului real.”
Президент РФ В. Путин посетил митинг-концерт Слава защитникам Отечества! - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2023
Rusia
„Este un colțișor de Rai”. Întâlnirea lui Vladimir Putin cu locuitorii din Mariupol -Video
Fluxul de știri
0