Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vučić ,despre consecințele deciziei CPI asupra „mandatului de arest pe numele lui Putin”

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaPreședintele sârb Aleksandar Vučić
Președintele sârb Aleksandar Vučić - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vučić consideră că mandatul CPI împotriva lui Putin întrerupe dialogul Occidentului cu Rusia
BUCUREȘTI, 19 mar - Sputnik. Mandatul Curții Penale Internaționale de arestare a lui Vladimir Putin întrerupe calea dialogului Occidentului cu Rusia, consideră Aleksandar Vučić .
"Bine, acum l-ai acuzat de cele mai grave crime de război. Și cu cine vei negocia? Sau poate nu vei vorbi, vei face pace? Aștepți înfrângerea, dar cât mai trebuie să aștepți, câți ani? Chiar crezi că poți învinge Rusia în trei luni, șase luni sau un an? Credeți asta?" - politicianul a pus o întrebare într-un apel către cetățeni.
El a adăugat că se îndoiește de înțelepciunea și calculul deciziei CPI și a sugerat că aceasta ar avea consecințe politice grave.
„Acesta mărturisește lipsa de dorință de a vorbi despre pace și armistițiu, despre salvarea de vieți omenești”, crede președintele Serbiei .
În opinia sa, scopul mandatului CPI este doar de a complica comunicarea liderului rus cu alți politicieni.
Problema unei posibile arestări a lui Putin în Serbia, a numit-o Vučić fără sens, pentru că este clar pentru toată lumea că atâta timp cât conflictul din Ucraina va continua, președintele rus nu va veni la Belgrad.
În urmă cu două zile, camera preliminară a Curții Penale Internaționale a emis un mandat de arestare pentru președintele Rusiei și comisarul pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Aceștia sunt suspectați de implicare în „exportul ilegal de copii din Ucraina”. Președintele american Joe Biden a numit această decizie justificată, deși statele însele nu recunosc competența CPI, precum China, India și Israel. Washingtonul a acuzat în repetate rânduri instanța de corupție și a impus sancțiuni împotriva angajaților săi.
După cum a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, însăși ridicarea problemei arestării lui Putin este inacceptabilă - Moscova nu recunoaște jurisdicția CPI și consideră că oricare dintre deciziile acesteia este nulă din punct de vedere al legii.
Fluxul de știri
0