Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan acuză opoziţia că se opune proiectului centralei nucleare Akkuyu

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaРабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2023
Abonare
Președintele turc Erdogan a acuzat opozițiacă se opune proiectului centralei nucleare Akkuyu
BUCUREȘTI,19 mar - Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică că opoziția țării este împotriva implementării proiectului centralei nucleare Akkuyu.
"Implementăm proiecte de trecere la energie verde, inclusiv prin gaze naturale și energie nucleară. Opoziția și cei apropiați spun că vor să viziteze Akkuyu, le-am spus prietenilor noștri - scoateți-i la o plimbare. Au mers acolo, le-a plăcut. și apoi spun: „Nu o vom implementa.” Facem pași în domeniul energiei verde și ei spun, „Nu vom face.” Ce fel de logică este aceasta, ce fel de gândire? - a spus Erdogan, vorbind la deschiderea primei fabrici din Turcia pentru producerea de carbură de bor, care este folosită și în energia nucleară.
Erdogan a remarcat că are încredere în cetățenii țării care „nu votează” pentru opoziție, pentru că atunci când vor veni la putere în țară, întreruperile de curent vor începe din nou.
Erdogan a declarat anterior că opoziția joacă în mâinile Occidentului, declarându-și intenția de a revizui proiectul centralei nucleare Akkuyu și investițiile de stat în industria de apărare.
În manifestul său electoral din ianuarie, o alianță formată din șase partide de opoziție a declarat că intenționează „să revizuiască starea actuală a proiectului centralei nucleare Akkuyu și detaliile relevante, precum și drepturile sau obligațiile care au apărut în afara acordului privind centrala”.
Centrala nucleară Akkuyu este în prezent construită în Turcia cu participarea Rusiei . Aceasta este prima centrală nucleară din țară. Este planificat ca, după punerea în funcțiune a tuturor celor patru unități, care vor fi echipate cu reactoare avansate rusești VVER-1200, stația să genereze aproximativ 35 de miliarde de kilowați-oră pe an și să acopere până la 10% din necesarul de electricitate al Turciei.
Alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt programate pentru 14 mai. Oponentul actualului președinte Tayyip Erdogan - singurul candidat din „Alianța Republicană” este candidatul opoziției „ Alianța PopularăKemal Kilicdaroglu . Rezultatele sondajelor preelectorale nu dezvăluie încă favoritul viitoarelor alegeri, dar experții notează că actualul proces electoral va fi cel mai dificil pentru partidul de guvernământ din cauza cutremurelor devastatoare care au pierdut viața a aproape 50 de mii de oameni, și situația economică dificilă.
Fluxul de știri
0