Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul Culturii, despre transmiterea unui bloc al Bibliotecii Naționale către BOR

© Sputnik / Rodion ProcaSergiu Prodan
Sergiu Prodan - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2023
Sergiu Prodan
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Culturii s-a pronunțat pe marginea proiectului de lege care prevede transmiterea cu titlu gratuit a unui bloc ce aparține Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei.
CHIȘINĂU, 18 mart - Sputnik. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, precizează că niciuna din colecțiile de carte din Biblioteca Națională nu va fi relocată atât timp cât noile condiții nu vor fi mai bune decât cele existente. Potrivit lui, ambele clădiri ale BNRM – blocul central și blocul 2 – deja de mult timp nu mai corespund cerințelor și necesităților bibliotecii. Spațiile actuale de depozitare sunt supraîncărcate.
Potrivit ministrului, clădirea fostului Seminar Teologic, acum blocul 2 al Bibliotecii Naționale, este un monument istoric de importanță națională. Acest edificiu necesită consolidare structurală și restaurare, la fel ca și alte monumente istorice situate în imediata vecinătate și în toată țara. În lipsa unor resurse financiare considerabile, opțiunea Ministerului Culturii sunt parteneriatele care pot asigura și garanta reabilitarea și restaurarea integrală a monumentelor.
Mai devreme, conducerea Bibliotecii Naționale a declarat că statul va trebui să găsească alt loc pentru colecțiile speciale ale bibliotecii dacă va oferi Mitropoliei Basarabiei clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, blocul doi al BNRM.
Sergiu Prodan spune că blocul doi este într-o situație foarte proastă.
„Dacă blocul central a fost construit în 1961 și a fost prevăzut pentru depozitare de carte, blocul 2 (Fostul Seminar Teologic) a fost construit în 1902 și avea o cu totul altă destinație. Azi, în pofida eforturilor depuse de bibliotecarele Bibliotecii Naționale, a muncii și dăruirii de care dau dovadă, deja de zeci de ani, în pofida reparațiilor făcute cu forțele proprii sau finanțate sporadic și ocazional, Patrimoniul Național de carte aflat în ambele blocuri ale BNRM se află în pericol”, a declarat ministrul Culturii.
Potrivit ministrului, din cauza riscului de prăbușire a podelei, în unele spații de la etaj ale blocului 2 rafturile cu cărți sunt instalate doar pe perimetru de-a lungul pereților. Iar la parter, chiar sub aceste camere cu risc de prăbușire, se află renumita Colecție de Carte Veche și Rară. Toate spațiile posibile din ambele blocuri sunt folosite deja, iar fondul de carte, cum e și firesc, continuă să crească. În perspectivă scurtă, depozitarea fondului de carte în spațiile actuale ale BNRM va deveni imposibilă. Chiar și cu utilizarea demisolurilor încă disponibile.
În opinia lui Prodan, soluția acestor probleme ar fi un depozitar nou și modern, utilat conform standardelor internaționale de păstrare a patrimoniului de carte. În condițiile financiare actuale, aceasta ar fi posibil doar cu suportul partenerilor externi.
Fluxul de știri
0