Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zimbabwe este pregătită să se alăture BRICS

© AP Photo / Eraldo PeresBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2023
Abonare
Zimbabwe dorește să se alăture BRICS, în special pentru a-şi diversifica sistemele de plată, a declarat pentru Sputnik un oficial al partidului de la putere din Zimbabwe.
BUCUREŞTI, 16 mart – Sputnik. Harare dorește să-și extindă cooperarea cu Moscova, în special în ceea ce privește producția de diamante și litiu. De asemenea, dorește să se alăture BRICS, în special pentru a-şi diversifica sistemele de plată, a declarat pentru Sputnik un oficial al partidului de la putere din Zimbabwe.
Zimbabwe ar dori să devină membră a BRICS, a declarat pentru Sputnik Christopher Mutsvangwa, purtătorul de cuvânt al partidului Uniunea Națională Africană - Frontul Patriotic (ZANU-PF).
„În plus, dorim să dezvoltăm sisteme alternative de plată pentru a ocoli sistemul american Swift. Platforma BRICS oferă cu certitudine această posibilitate”, a spus Mutsvangwa.
Șeful diplomației rusești a declarat că 20 de țări doresc deja să se alăture BRICS, dar și OCS (Organizația de Cooperare din Shanghai: China, Rusia, Kazahstan, Kirgazstan, Uzbekistan, Tadjikistan, India, Pakistan, Iran). Printre aceste ţări sunt Algeria, Egipt, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Indonezia și Mexic.

Nici o dorință de a domina

„Aceasta este o nouă forță în geopolitica globală și nu se bazează pe nicio ideologie sau o dorință de a domina. Se bazează pe dorinţa de a face comerț și de a exista liber. Sperăm că BRICS se va extinde”, a adăugat politicianul din Zimbabwe.
De asemenea, el a mai spus că țara sa doreşte să extindă cooperarea cu Rusia în ceea ce privește extracția și tratamentul diamantelor și producția de litiu. Zimbabwe este una dintre primele cinci țări care au rezerve record de litiu.
Totodată, ţara speră să crească achiziționarea de echipamente aeronautice rusești, dar şi să cumpere direct petrol, îngrășăminte și echipamente agricole.
Fluxul de știri
0