Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rubla rusească și dolarul zimbabwean: spre un comerț în monede naționale

© Sputnik / Ilya PitalevRubla – moneta națională a Federației Ruse
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2023
Abonare
Băncile din Rusia și din Zimbabwe trebuie să găsească modalităţi de a-și converti monedele naționale și de a asigura schimburile de rezerve de aur, a spus un purtător de cuvânt al partidului de la putere din Zimbabwe.
BUCUREŞTI, 16 mart – Sputnik. Trebuie găsite alternative pentru a nu lăsa comerțul să fie afectat de dolarul american, a spus purtătorul de cuvânt al partidului Uniunea Națională Africană - Frontul Patriotic (ZANU-PF), Christopher Mutsvangwa, menţionând principalul obiectiv al comerțului dintre Moscova și Harare.
„Băncile noastre ar trebui să găsească un mijloc prin care rubla rusească și dolarul zimbabwean să fie convertiți liber”, a declarat Christopher Mutsvangwa pentru Sputnik.
Politicianul a amintit că cele două țări au rezerve de aur bogate și se numără printre primele șapte țări în ceea ce privește extragerea acestui mineral.
„Volumele de producție sunt în creștere. Acum extragem 35 de tone pe an, dar am putea extrage 50 de tone. Prin urmare, ne-am putea gândi să ne asigurăm comerțul cu rezerve de aur”, a adăugat Mutsvangwa.
Zimbabwe fiind supusă sancțiunilor americane timp de 22 de ani, cei care sunt împotriva Rusiei nu trebuie să împiedice comerțul dintre cele două state, a mai spus acesta.
„Nimeni nu va împiedica desfăşurarea comerțului dintre Moscova și Harare din cauza dolarului american, trebuie să găsim o alternativă. Toată lumea se gândește la asta chiar acum, China, India, Orientul Mijlociu, toată lumea vrea să renunțe la dolar”, a adăugat Christopher Mutsvangwa.
El a mai spus că pot fi utilizate monede digitale și bănci independente. Acum Harare folosește dolarul, dar „este un factor limitativ”.
„Tranzacționăm cu Belarus prin Afreximbank, care are sediul în Cairo. Este neutru, nu este inclus în sistemul Swift […]. Avem tot mai multă nevoie de acest tip de bănci în afara sistemului bancar monondial Swift gestionat de Statele Unite”, a subliniat politicianul.
De asemenea, el a menționat dorința Zimbabwe de a deveni membră a BRICS, care oferă cu certitudine posibilitatea ocolirii Swift.
Mai mult decât atât, Harare speră să sporească achiziționarea de echipamente aeronautice rusești, precum şi să cumpere direct petrol, îngrășăminte și echipamente agricole.
Fluxul de știri
0