Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria intervine pentru protejarea minorităţilor din Ucraina

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2023
Abonare
Ungaria cere intervenția Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE pentru a obţine amânarea punerii în aplicare a noii legi ucrainene care ar închide, practic, şcolile minorităţilor din ţară începând din septembrie
Bruxelles, 15 mar – Sputnik, Daniela Porovăț. Guvernul ungar a solicitat asistenţa Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a obţine amânarea punerii în aplicare a noii legi ucrainene care ar închide, practic, şcolile minorităţilor din ţară începând din septembrie. Anunţul a fost făcut la Haga de ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.
În urma discuţiilor sale cu Înaltul Comisar OSCE, Kairat Abdrakhmanov, ministrul a arătat că guvernul maghiar a decis la începutul războiului din Ucraina să nu ridice problema privării de drepturi a comunităţii maghiare din Transcarpatia pe durata conflictului armat, respectându-şi decizia atâta timp cât a fost posibil, însă noua lege controversată a înrăutăţit şi mai mult situaţia comunităţii naţionale maghiare.
“În urma legii adoptate în decembrie, acum realitatea se manifestă în plină forţă, deoarece şcolile minoritare din Ucraina vor înceta practic să mai existe începând din 1 septembrie anul acesta. Acest lucru este în mod evident inacceptabil”, a declarat oficialul maghiar.
În prezent, în Ucraina există 99 de şcoli primare şi secundare ale minorităţii naţionale maghiare, care se vor transforma pe 1 septembrie din instituţii de învăţământ minoritare în instituţii de stat. Îîn plus, vor fi desfiinţate bacalaureatul, admiterea şi formarea profesională în limbile naţionale, a atras atenţia ministrul.
El a adăugat că, pe lângă acestea, după clasa a patra din şcolile generale, numărul de materii şi ore cu predare în limba maternă vor fi reduse la 20%, iar dreptul de a alege limba de predare le va fi retras chiar şi universităţilor.
Péter Szijjártó a subliniat că “toate acestea se întâmplă într-o ţară care doreşte să devină membră a Uniunii Europene, în timp ce în Uniunea Europeană există reglementări solide care protejează comunităţile naţionale”.
El a insistat că, în timp ce în Ungaria se desfăşoară cea mai mare operaţiune umanitară din istoria ţării, în timp ce Ungaria îi primeşte pe copiii ucraineni refugiaţi în 1300 de grădiniţe şi şcoli, în Transcarpatia, aproape o sută de şcoli maghiare vor fi private de dreptul de a funcţiona şi în viitor ca şcoli cu predare în limba maghiară, ca şcoli ale minorităţii.
“Acest lucru este în mod evident inacceptabil, este o ruşine. Este un caz împotriva căruia organizaţiile internaţionale şi Uniunea Europeană trebuie, ar trebui să ia măsuri”, a mai declarat ministrul maghiar.
În acest sens, el a salutat faptul că Înaltul Comisar al OSCE a fost întotdeauna înţelegător în această problemă, fiind întotdeauna dispus să o analizeze în mod obiectiv şi nu influenţat de pretenţii politice sau ideologii.
“El însuşi a spus clar că această situaţie este în mod clar inacceptabilă şi contrară dreptului internaţional, de aceea i-am cerut ajutorul pentru a amâna punerea în aplicare a legii în Ucraina”, a precizat ministrul
El a mai arătat că “practic din 2014, nu doar an după an, ci lună după lună, săptămână după săptămână au fost adoptate în Ucraina legi care au anulat în mod continuu drepturile comunităţii naţionale maghiare şi au făcut imposibilă folosirea limbii materne în învăţământ, în mass-media, în domeniul culturii sau în administraţia publică”.
Fluxul de știri
0