UE vrea să decidă ce se întâmplă în Moldova
© Sputnik / Rodion ProcaMoldova - UE
© Sputnik / Rodion Proca
Abonare
Eurodeputații vor să impună în Moldova sancționarea unor persoane pe care le acuză că încearcă să destabilizeze situația din această țară
BUCUREŞTI, 15 mar – Sputnik.
Uniunea Europeană este solidară cu Republica Moldova și viitorul țării este în UE, a declarat comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, care a precizat că în prezent Comisia Europeană „explorează un nou regim de sancțiuni pentru indivizii, care vor să destabilizeze” Republica Moldova.
Mare parte din eurodeputații care au ținut discursuri și-au declarat sprijinul pentru Republica Moldova, menționând necesitatea acordării unei asistențe financiare și includerii unor persoane precum Șor, Platon și Plahotniuc pe lista sancțiunilor UE.
În deschiderea dezbaterilor cu privire la situația din Republica Moldova, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a declarat că Moldova se confruntă cu pierderea unor piețe de desfacere, criza energetică, creșterea prețurilor și proteste ”înscenate”.
„Republica Moldova este foarte sus pe agenda europeană și sprijinul nostru este de neclintit. Peste un miliard de euro a fost oferit Republicii Moldova în ultimul an pentru a consolida reziliența. (...) Comisia explorează un nou regim de sancțiuni pentru indivizii, care vor să destabilizeze această țară. UE este solidară cu Republica Moldova. Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”, a declarat comisarul european.
Eurodeputații au pledat pentru sprijinirea financiară a Republicii Moldova în aceste situații dificile, apreciind capacitățile și eforturile autorităților de la Chișinău de a face față provocărilor.
„Trebuie să ajutăm Republica Moldova în continuare, trebuie să ajutăm financiar pentru ca autoritățile să poată ajuta cetățenii și întreprinderile să treacă peste această situație. Trebuie să spunem Republicii Moldova, după implementarea celor nouă reforme, ce urmează. Și eu spun: îndată ce sunt implementate aceste reforme, trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE.
Eurodeputatul român Dragoș Tudorache, i-a acuzat pe oligarhii din Moldova că ar fi în spatele așa numitului atac împotriva autorităților democratice.
„Plătesc mercenarii protestelor, manipulează opiniile celor vulnerabili și toate acestea pentru a sabota democrația și parcursul european pentru care moldovenii fac atâtea sacrificii. Noi, Parlamentul European, trebuie să ne asigurăm că sprijinim Moldova în continuare și dacă domnul Borrell ar fi aici, i-aș fi cerut să adauge oligarhii Moldovei - Șor, Platon, Plahotniuc, pe lista sancțiunilor Uniunii Europene”, a spus eurodeputatul român cu privire la ”oligarhi”.
Marți seara, Parlamentul European a luat în dezbatere situația politică din Republica Moldova. Procedura de vot cu privire la chestiunea examinată va avea loc în sesiunea ulterioară.