Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA și România se angajează să susțină conducerea actuală a Republicii Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaZiua Recunoștinței și Comemorării
Ziua Recunoștinței și Comemorării - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
La București a avut loc cea de-a 8-a reuniune în cadrul dialogului strategic dintre România și Statele Unite, cu discuții focusate pe securitatea în regiunea Mării Negre și, în special, pe situația din Republica Moldova.
BUCUREȘTI, 15 mar -Sputnik. Cele două delegații participante la reuniune au fost conduse de , în partea română, Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, iar de partea americană de Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice.
De asemenea la reuniune au mai participat reprezentanți de rang înalt și experți din instituțiile românești cu atribuții în domeniu, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, Inovației și Digitalizării, precum și oficiali americani de rang înalt din partea Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, și Departamentului Comerțului.
Republica Moldova s-a aflat în atenția membrilor delegațiilor din România și Statele Unite ale Americii, reuniți la București în cadrul Dialogului Strategic România - SUA. În cadrul reuniunii a fost adoptată o Declarație comună în care este invocat presupusul risc al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special, la adresa securității și stabilității Republicii Moldova.
Atât România cât și SUA s-au angajat să sprijine autoritățile de la Chișinău, cunoscute pentru poziționarea lor favorabilă față de SUA, UE și NATO.
„Delegațiile română și americană au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova. România și Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-și consolida reziliența politică și economică, de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a continua procesul de integrare europeană”, se spune în textul declarației comune.
„Cele două părți au subliniat importanța acordării unei atenții speciale cooperării în cadrul NATO, pentru o consolidare mai puternică a apărării și descurajării în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru Alianță”, se mai arată în Declarația comună.
Cea de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic a fost convenită de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în dialogul avut la București, pe 29 noiembrie 2022.
Fluxul de știri
0