Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia împărtășește cu ONU comunicațiile privind Nord Stream

© AP Photo / Seth WenigDmitry Polyanskiy
Dmitry Polyanskiy - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2023
Abonare
Rusia a transmis către membrii Consiliului de Securitate al ONU comunicările cu Danemarca, Suedia și Germania cu privire la sabotajul Nord Stream, a declarat un înalt diplomat rus.
BUCUREŞTI, 15 mart – Sputnik. „Aceste documente permit colegilor noștri de la ONU să confirme că afirmațiile acestor ţări potrivit cărora ne-au informat despre investigațiile lor nu sunt adevărate”, a explicat marți Dmitri Polianski, șeful adjunct al misiunii rusești la ONU.
El a anunțat săptămâna trecută intenția Rusiei de a transmite mesajele către Consiliul de Securitate, în contextul în care Moscova cere insistent o anchetă imparțială susținută de ONU cu privire la incident, potrivit RT.
Conductele Nord Stream, care au fost construite pentru a furniza gaze naturale rusești direct în Germania sub Marea Baltică, au fost aruncate în aer la sfârșitul lunii septembrie, anul trecut. Germania, precum și Danemarca și Suedia, în a căror ape teritoriale a avut loc sabotajul, efectuează investigaţii separate cu privire la incident. Cererile Rusiei de a participa la investigații au fost respinse.
În timp ce mass-media occidentală s-a grăbit iniţial să acuze Rusia de distrugerea propriei infrastructuri, anchetatorii europeni nu au găsit nicio dovadă care să susțină această teorie. Moscova a susținut că SUA este partea care beneficiază cel mai mult în urma „atacului terorist”.
Jurnalistul investigaţii Seymour Hersh a arătat luna trecută într-un raport că operațiunea de distrugere a conductelor de gaz între Rusia şi Germania a fost ordonată de președintele american Joe Biden și condusă de o echipă comună SUA-Norvegian. Ambele ţări au negat acuzația.
Президент РФ В. Путин провел заседание Совбеза РФ - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2023
Rusia
Patrușev: Nu este sigur că diversioniștii ucraineni au dinamitat gazoductul Nord Stream
O serie de rapoarte din mass-media occidentală au sugerat săptămâna trecută o explicație alternativă, despre implicarea unui „grup pro-Ucraina” privat, probabil finanțat de un individ înstărit ucrainean, care ar fi plantat explozibili pe conductă dintr-un iaht închiriat. Grupul nu a fost conectat la niciun guvern, potrivit respectivelor rapoarte.
Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate Națională din Rusia, a susținut că această teorie nu îi poate convinge decât pe oamenii care „nu pot gândi logic”, având în vedere echipamentul și expertiza specializată pe care le cere incidentul sabotajului asupra Nord Stream.
Polianski a avertizat că, în cazul în care comunitatea internațională nu ajunge să stabilească adevărul cu privire la incident și nu-i trage la răspundere pe vinovați, poate începe o nouă epocă periculoasă, în care statele să considere drept admisibile atacurile clandestine asupra infrastructurii critice a rivalilor lor.
Fluxul de știri
0