Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Radar cumpărat de UE pentru Republica Moldova

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaSteagurile Republicii Moldova și UE
Steagurile Republicii Moldova și UE - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2023
Abonare
UE va cumpăra pentru Republica Moldova un radar terestru mobil cu rază lungă de acțiune. Această achiziție va face parte dintr-un ajutor de 40 de milioane de euro acordat de Bruxelles, Chișinăului.
BUCUREȘTI, 15 mar -Sputnik. UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova.
Bună parte din sumă va fi cheltuită pentru achiziţionarea unui "radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune" pentru a ajuta Republica Moldova să-şi supravegheze spaţiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE din 13 martie şi văzut de publicaţia EUobserver.
Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi vehicule de tip pick-up, motostivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare, precum şi hardware şi software anti-hacking.
Acest ajutor din partea UE va fi convenit oficial luna aceasta sau luna viitoare și vor fi plătiți ”destul de repede”, spun sursele UE citate de Euobserver.
Banii vor fi luaţi din Fondul European pentru Pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de ţările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina iar achizițiile vor fi gestionate, nu de România, așa cum ne-am aștepta, ci de Estonia, prin Centrul pentru Investiţii în domeniul Apărării.
UE a investit deja 47 de milioane de euro în modernizarea armatei Republicii Moldova în 2021 şi 2022, dublând efectiv bugetul pentru apărare alocat de către guvernul de la Chișinău. În total, UE a alocat peste 1,09 miliarde de euro sub formă de împrumuturi şi granturi, începând din octombrie 2021, „pentru a consolida rezilienţa Republicii Moldova” în sens mai larg, inclusiv asistenţă bugetară şi ajutor umanitar pentru a face faţă valului de refugiaţi ucraineni.
Experţi ai UE în domeniul apărării cibernetice şi al măsurilor de contrapropagandă au lucrat cu autorităţile de la Chişinău pentru a contracara Rusia, a precizat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Serviciul de politică externă al UE elaborează, de asemenea, un „concept” pentru o nouă misiune civilă care să consilieze autorităţile moldoveneşti cum să gestioneze situaţia, dar aceasta se află încă într-un „stadiu incipient”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Fluxul de știri
0