Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Sandu, mai dihai ca Voronin sau Plahotniuc

© Sputnik / OsmatescoMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2023
Maia Sandu
Abonare
Poliția a anunță că i-a supus arestului preventiv pe cei șapte reținuți duminică, în dosarul “dezordinilor în masă”.
Măsura este aplicată pentru un termen de 30 de zile, de Judecătoria Chișinău.
Potrivit oamenilor legii, învinuiții sunt bărbați cu cetățenie moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani și, după cum pretinde poliția, sunt “parte a unui grup criminal organizat”.
Aceștia au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei dintre ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. Aplicarea arestului a urmat reținerii lor la locul faptei, de către ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, cu sprijinul angajaților „Fulger”, în timp ce “întreprindeau acțiuni de destabilizare în masă, în Chișinău”.
Cine a spus că Voronin sau Plahotniuc în mandatele lor au instituit un regim autoritar sau, mai ales, dictatorial au greșit amarnic. Se pare că oamenii, după prăbușirea Uniunii Sovietice, au uitat ce înseamnă un regim dictatorial. Iată că acum au șansa să-și împrospăteze amintirile de altădată, grație vremurilor bune ale Maiei Sandu și a “regimului democratic instituit de aceasta”.
Poliția ne anunță pe un ton triumfalist, de parcă oameni legii ar fi săvârșit o faptă de eroism, ci nu o crimă, că șapte dintre organizatorii mitingului antiguvernamental de duminică au fost arestați ca “membri ai unui grup criminal”, “în dosarul dezordinilor în masă”.
Nu cunosc cine sunt cei șapte arestați, care este trecutul lor, dar știu cu certitudine că protestul de duminică nu a fost sub nicio formă “dezordini în masă”. Și mai știu că să organizezi o acțiune de protest nu constituie o crimă, cu atât mai mult nu poți fi acuzat că faci parte dintr-un grup criminal organizat.
Criminalii sunt cei care orchestrează astfel de dosare pentru că ei sunt asasinii brumei de libertăți (nu spun democrație – că e un termen total compromis) ce a mai rămas în Moldova. Acum despre ce fel de libertate mai putem vorbi, dacă nu poți nici măcar să protestezi?

Fapta ce li se incriminează

Poliția a anunță că i-a supus arestului preventiv pe cei șapte reținuți duminică, în dosarul dezordinilor în masă.
Măsura este aplicată pentru un termen de 30 de zile, de Judecătoria Chișinău.
Învinuiții sunt bărbați cu cetățenie moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani și, după cum pretinde poliția, sunt parte a unui grup criminal organizat.
Aceștia au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei dintre ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. Aplicarea arestului a urmat reținerii lor la locul faptei, de către ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, cu sprijinul angajaților „Fulger” în timp ce întreprindeau acțiuni de destabilizare în masă, în Chișinău.
Fluxul de știri
0