Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

UE îndeamnă statele membre să facă economii tot mai mari la energie

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediaEnergetică, rețele electrice
Energetică, rețele electrice - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Eurpeană a declarat că salută acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul European şi cu Consiliul cu privire la reformarea şi consolidarea Directivei UE privind eficienţa energetică.
CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Acordul nu înseamnă decât un nou pas spre finalizarea proiectului ”Fit for 55” care vizează concretizarea Pactului verde european şi a planului REPowerEU.
Pentru prima dată, principiul „eficienţa energetică înainte de toate” este dotat cu forţă juridică, însoţit de o cerinţă clară ca ţările UE să ia în considerare eficienţa energetică în deciziile lor de politică, de planificare şi de investiţii majore în sectorul energetic şi în afara acestuia.
Acordul impune statelor membre ale UE să asigure în mod colectiv o reducere suplimentară a consumului final de energie şi a consumului de energie primară, în comparaţie cu previziunile din 2020 privind consumul de energie, relatează economica.net.
În temeiul acordului provizoriu, obligaţia privind economiile anuale de energie aproape se dublează pentru a asigura progrese continue. În perioada 2024-2030, ţările UE vor trebui să realizeze în fiecare an, în medie, noi economii de 1,49% din consumul final de energie, în creştere faţă de nivelul actual de 0,8 %. Economiile respective vor trebui să ajungă treptat la 1,9% până la sfârşitul anului 2030.
Obligaţia ţărilor UE de a renova anual cel puţin 3% din suprafaţa totală a clădirilor deţinute de administraţia publică se aplică de acum înainte şi la nivelul regional şi local.
Toate întreprinderile, inclusiv IMM-urile care depăşesc 85 TJ din consumul anual de energie, vor trebui să pună în aplicare un sistem de gestionare a energiei. În caz contrar, acestea vor face obiectul unui audit energetic (dacă consumul lor anual depăşeşte 10 TJ). Pentru prima dată, se introduce, de asemenea, un sistem de raportare privind performanţa energetică a marilor centre de date.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2023
Societate
În luna februarie, consumul de gaze naturale a scăzut cu 31 %
Fluxul de știri
0