Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mitropoliei Basarabiei, despre restituirea clădirii fostului seminar teologic

© Photo : Mitropolia Basarabiei și Exarhatul PlaiurilorPreședintele Parlamentului, Igor Grosu, și mitropolitul Basarabiei, Petru Păduraru
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și mitropolitul Basarabiei, Petru Păduraru  
 - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2023
Abonare
Mitropolia Basarabiei reacționează: „Inițiativa legislativă din 6 martie 2023 constituie restituirea unui bun bisericesc către proprietarul său anterior”.
CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Mitropolia Basarabiei a reacționat la inițiativa unui grup de deputați în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, care au introdus în circuitul legislativ proiectul de lege nr. 57, intitulat „cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil”.
Inițiativa are drept obiectiv restituirea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către ultimul proprietar bisericesc legitim.
„Ultimul proprietar de drept al acestui bun imobil, care împreună cu altele, ce a fost confiscat abuziv de către regimul sovietic de ocupație, a fost Arhiepiscopia Chișinăului, eparhie constitutivă a Mitropoliei Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române, entitate înzestrată cu personalitate juridică începând cu anul 1923. Dreptul de proprietate al Bisericii noastre asupra acestui imobil a fost stabilit inițial prin sentința civilă definitivă și irevocabilă nr. 435 din 25 iunie 1935, pronunțată de Tribunalul județului Lăpușna”, este un citat din mesajul prin care a reacționat Mitropolia Basarabiei.
Totodată, Mitropolia Basarabiei a precizat că nu intenționează să schimbe destinația clădirii. Ma mult, aceasta se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric potrivit cu valoarea și prestigiul său istoric. Astfel, Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei.
„În ceea ce privește spațiile din clădire nefolosite de Biblioteca Națională, acestea vor putea avea un regim distinct și vor fi folosite pentru depozitarea fondului de carte al Mitropoliei Basarabiei care se va transmite în gestiunea Bibliotecii Naționale, pe bază de Acord de parteneriat, conform legii”, a mai comunicat Mitropolia Basarabiei.
 Mișcarea Pentru Popor a organizat astăzi un nou flashmob în Capitală - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2023
Politică
Flashmob la MAI: Oamenii au cerut respectarea dreptului universal de a protesta
Fluxul de știri
0