Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cu ce se mai înarmează România

Militari români - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2023
Abonare
Presa din România notează că, în ceea ce privește dotarea militară românească, aceasta se află într-o situație destul de precară, întrucât investiții în armament nu prea s-au realizat. Care este situația concretă.
CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Potrivit mass-media, acum un deceniu, strategul american George Friedman a îndemnat România să investească în tehnică militară.
Între timp, însă, notează stiripesurse.ro, lucrurile nu au evoluat prea mult de la acel moment în ceea ce privește înzestrarea Armatei Române. Astfel, România are tot 400 de tancuri, toate învechite, provenite din perioada Pactului de la Varșovia.
Dintre acestea, numai 50 au fost modernizate și dotate cu dispozitive moderne de observare, blindaj consolidat și comandă electronică.
Punerea în comun a capabilităților militare mai ales între statele vecine, în formula de „smart defense”, ar fi fost o soluție mai ieftină și mai rapidă, dacă statele ar avea încredere unele în celelalte și dacă ar fi o perioadă de pace. Sigur, sub umbrela NATO se fac exerciții comune, sunt trimiși soldați occidentali la granița estică a Alianței, cu tot cu echipamente militare, și se pun la comun informații prețioase. România beneficiază din plin de toate acestea, dar s-ar putea să fie nevoie de mai mult și destui înalți ofițeri cred că înzestrarea armatei se face prea lent.
Zilele trecute, șeful Direcției Generale pentru Armamente din Ministerul Apărării, generalul Teodor Incicaș, a făcut un tablou al achizițiilor necesare, unele comandate, dar întârziate, altele proiectate, dar încă neaprobate: ar fi vorba despre 40-50 de programe, cu achiziții și derulări de contracte care merg în același timp, scrie stiripesurse.ro.
De asemenea, notează sursa citată, Sistemele americane Patriot, comandate de patru-cinci ani, se află încă în curs de livrare, două au ajuns în România, două sunt pe drum iar celelalte trei nu e sigur când vor fi trimise.
Contractul pentru transportoarele Piranha, semnat în 2017, este încă în derulare: aproape 100 de transportoare blindate pentru trupe 8×8 Piranha se află în țară în procedură de testare, peste 130 sunt în curs de livrare iar pentru alte 150 este așteptată aprobarea Parlamentului. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS se află în grafic și, potrivit generalului Incicaș, anul viitor România va primi al treilea batalion; anul viitor vor fi livrate cele 32 de avioane F-16 de la Armata Norvegiei, urmând ca abia în 2030 piloții militari români să aibă avioane de generația a cincea, adică F-35, deși cererea României va fi trimisă cel mai târziu anul viitor.
Ministerul român al Apărării Naționale va depune la Parlament spre aprobare cereri pentru achiziții urgente: obuziere autopropulsate pe șenile (trei batalioane), un batalion de tancuri americane Abrams, adică 54; la Parlament se află și o solicitare de achiziționare de submarine, pe care România speră să le poată opera în maxim cinci ani. Sistemele Bayraktar TB2 se negociază deja cu Turcia, dar Agenția autohtonă de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare a conceput deja drone tactice cu o rază de acțiune de 100 de kilometri, în vreme ce drone cu dimensiuni mai mari, cu o rază de peste 200 de km, au fost comandate companiei Elbit, din Israel.
Ministerul Apărării cere de mai multă vreme companiilor naționale să facă toate munițiile de care are nevoie armata în România.
Ministerul Economiei din România caută acum soluții pentru producerea pulberii și explozibililor.
Militari moldoveni - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2023
Moldova și Rusia
Peste 300 de soldați moldoveni au jurat credință patriei
Fluxul de știri
0