Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul a comentat situația din Georgia

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaDmitri Peskov
Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2023
Abonare
Purtătorul de cuvânt Peskov: Kremlinul urmărește cu îngrijorare provocările din Georgia
CHIȘINĂU, 10 mart – Sputnik. Forțele externe încearcă să aducă elemente antirusești în situația din Georgia, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei Dmitri Peskov, comentând decizia autorităților georgiene de a retrage din parlament proiectul de lege privind agenții străini, informează RIA Novosti.
„Vedem că mâna cuiva, iarăși nu se poate spune o mână invizibilă – ea este vizibilă, vedem de unde se adresează către popor președintele Georgiei, el doar nu se adresează georgienilor din Georgia. Se adresează din America. Și mâna vizibilă a cuiva încearcă stăruitor să adauge aici, iarăși, elemente antirusești”, a spus reprezentantul Kremlinului.
În opinia lui, decizia autorităților de a retrage documentul se poate solda cu provocări. Moscova urmărește situația cu mare îngrijorare.
Peskov a subliniat că legea privind agenții străini din Georgia nu are nicio legătură cu Rusia.
"Rusia nu are nimic de-a face aici, mici în esență, nici ca formă. Nu ne amestecăm în afacerile interne ale Georgiei", a conchis purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
Parlamentul Georgiei a votat astăzi în a doua lectură, cu majoritate de voturi, împotriva proiectului de lege privind agenții străini. Conform regulamentului, acest lucru a fost necesar pentru a retrage oficial documentul adoptat în primă lectură.
Protestele împotriva proiectului de lege au început la Tbilisi pe 7 martie și au degenerat în ciocniri cu Poliția. Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii. Potrivit MAI, poliția au reținut 133 de oameni, ulterior toți au fost eliberați.
Autoritățile au anunțat ieri dimineață că vor retrage documentul, dar reprezentanții opoziției au avertizat că protestele vor continua.
Proiectul de lege „Despre transparența influenței străine” prevede crearea unui registru al organizațiilor neguvernamentale, mass-media și entităților care sunt finanțate de către un stat străin. Inițiatorii au dat asigurări că aceasta este o versiune atenuată a legii din 1938 în vigoare în SUA, dar opoziția și ambasadorul american în Georgia, Kelly Degnan, au menționat că documentul nu are nicio legătură cu el. În opinia lor, proiectul de lege propus repetă principalele prevederi ale legislației rusești cu privire la agenții străini.
Serghei Reabkov - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2023
Rusia
Reabkov a numit condițiile în care Rusia ar putea reveni la activitatea privind START
Fluxul de știri
0