Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE vrea economie de război ca să salveze regimul de la Kiev?

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaLupte în Ucraina
Lupte în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Miniştrii Apărării din UE se reunesc miercuri pentru a discuta „activarea modului de economie de război”, dar şi un pachet de ajutor în muniţie pentru regimul de la Kiev.
CHIȘINĂU, 8 mar - Sputnik, Bogdan Duca. Miniștrii Apărării din UE se întâlnesc miercuri la Stockholm în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și a omologului lor ucrainean, Oleksiï Reznikov. Aceştia urmează să lucreze la un plan în trei părți.
Obiectivul este ca acest plan să fie adoptat la 20 martie, în cadrul unei reuniuni a șefilor diplomațiilor din UE.
Bazat pe achiziții comune de mari dimensiuni pentru a-i asigura pe producători de durabilitatea comenzilor, proiectul vizează atât satisfacerea nevoilor imediate ale Kievului, cât și consolidarea capacităților industriei europene de apărare pe termen lung.
Prima parte, concepută de diplomații UE, vizează utilizarea a 1 miliard de euro din Fondul european de sprijin pentru pace (EPF) pentru a livra în câteva săptămâni obuze aflate pe stoc de către armatele statelor membre. Până acum statele UE au livrat Ucrainei armament şi muniţie în valoare de 12 miliarde de euro, inclusiv 3,6 miliarde de euro de la EPF.
Pe lângă comenzile comune la nivel european, se așteaptă ca Breton să pledeze pe lângă miniștri pentru a debloca mai multe fonduri pentru capacitățile industriale și împrumuturi avantajoase.
Armata ucraineană, care trage mii de cartușe în fiecare zi, se confruntă cu o lipsă critică de proiectile de 155 mm pentru tunurile sale, au avertizat în ultimele săptămâni susținătorii săi occidentali.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2023
Internațional
Lukașenko a dezvăluit mai multe detalii despre tentativa de atac terorist la Maciuliși
Fluxul de știri
0