Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Autoritățile de la Tbilisi n-au dreptul să se apere la fel ca cele din SUA și UE?

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaБеспорядки у парламента в Тбилиси
Беспорядки у парламента в Тбилиси - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2023
Abonare
Protestele de marți, 7 martie, din capitala Georgiei, Tbilisi, au provocat reacții publice la Bruxelles și Washington.
CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. De parcă nici n-ar fi avut loc atât în SUA, cât și în mai multe țări europene cazuri alarmante de înăbușire feroce a protestelor de către forțele de ordine, oficialii americani și cei europeni s-au grăbit să condamne acțiunile care „pun în pericol democrația”, întreprinse de poliția georgiană pentru a nu admite pătrunderea protestatarilor violenți în clădire parlamentului acestei țări.
Este de remarcat în acest context faptul că acțiunile de reprimare a protestelor în Occident nu sunt condamnate niciodată de oficialii „lumii libere”.
Pretextul pentru aceste proteste violente a fost adoptarea în prima lectură de către parlamentul georgian a unui proiect de lege care reglementează activitatea agenților străini în această țară. Reacțiile USA și ale UE au fost cât se poate de previzibile: au condamnat derapajul antidemocratic din Georgia.
Ambasada SUA la Tbilisi a condamnat adoptarea în prima lectură. La fel a reacționat și UE. Departamentul de Stat al SUA a anunțat ulterior, după izbucnirea protestelor, prin gura purtătorului său de cuvânt, Ned Price, că susține „dreptul universal al oamenilor care protestează pentru drepturile fundamentale” în Georgia. Totodată, el le-a cerut autorităților de la Tbilisi să nu folosească forța împotriva protestatarilor porniți să devasteze clădirea legislativului.
La mesajele de condamnare a autorităților georgiene ce au răsunat de la Washington și Bruxelles s-au grăbit să reacționeze câteva personaje din arcul guvernamental de la Chișinău. În special s-au remarcat Iulian Groza și Andrei Spînu, ambii implicați în scandaluri serioase.
Fluxul de știri
0