Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Supremă de Justiție va fi reformată: În ce constă modificarea

© Sputnik / Miroslav RotariCurtea Supremă de Justiție
Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Curtea Supremă de Justiție va fi reformată. O decizie în acest sens a fost luată astăzi la Guvern.
CHIȘINĂU, 7 mar – Sputnik. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, proiectul de Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție.
Potrivit prevederilor proiectului, cele mai importante modificări stipulează micșorarea numărului de judecători în CSJ, de la 33 de funcții de judecător la 20; modificarea componenței CSJ, prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului; revizuirea competențelor CSJ, cu accentuarea rolului de bază al acesteia de unificare a practicii judiciare.
„Reforma CSJ este una vitală, or, fără schimbări esențiale la nivelul CSJ, consolidarea independenței, sporirea integrității și responsabilității individuale a judecătorilor nu sunt posibile de promovat la nivelul celorlalte instanțe din sistemul judecătoresc”, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Unul din obiectivele proiectului de lege constă în transformarea CSJ în autoritatea principală care se va concentra pe asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul judecătoresc.
Proiectul de Lege a fost supus consultărilor publice, avizat și expertizat inclusiv de Comisia de la Veneția și va avea ca efecte sporirea calității actului de justiție, asigurarea numirii în CSJ a unor judecători imparțiali și integri, sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc.
Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2023
Politică
Guvernul Recean a aprobat astăzi unele numiri și demisii din funcții
Fluxul de știri
0