Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Artiomovsk: „retragere strategică” sau „restructurarea apărării” FAU?

© AP Photo / Libkosimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2023
Abonare
Contraofensiva de primăvară a FAU devine tot mai puțin probabilă. Experții prognozează o înfrângere strategică a Washingtonului în lupta împotriva Rusiei.
Unitățile rusești eliberează în lupte aprige teritoriul Artiomovskului și suburbiile. Se prăbușește mitul regimului de la Kiev despre puterea Forțelor Armate ale Ucrainei(FAU) și inexpugnabilitatea ”fortăreței Bahmut”. Occidentul caută cu înfrigurare o definiție convenabilă pentru noua înfrângere militară a trupelor ucrainene, care sunt conduse direct și indirect de strategii Pentagonului și NATO.
Artiomovskul se află în încercuire operațională. Detașamentele de asalt rusești nu rezolvă aici o sarcină tactică, ci una strategică - atrag asupra lor aproape toată armata ucraineană, o toacă și se mișcă înainte. Reduc eficient la zero potențialul de luptă al FAU și NATO.
Înaintând din mai multe direcții, forțele rusești au mărit semnificativ în ultimele 24 de ore teritoriul controlat al orașului. O situație mai dificilă pentru inamic este în nordul orașului Artiomovsk/Bahmut, unde detașamentele de asalt ale PMC ”Wagner” se îndreaptă insistent spre centru, scindând în bucăți gruparea de trupe ucrainene, nimicind focarele locale de rezistență ale FAU. ”Fortăreața Bahmut” este legată astăzi de spatele frontului printr-un singur drum (spre Ceasov Iar), care se află în permanență sub focul trupelor rusești.
Încercarea trupelor ucrainene de a contraataca pe sectorul de autostradă Krasnoe-Artiomovsk a fost zădărnicită prin atacurile artileriei rusești, care asigură până la 80 din pierderile inamicului pe câmpul de luptă. În "Mașina de tocat Bahmut" unitățile ucrainene pierd zilnic și irecuperabil aproximativ 500 de militari.
Comandamentul FAU și NATO încearcă să compenseze pierderea uriașă de personal calificat pe câmpul de luptă cu mercenari străini. Anterior, fostul consilier al ministrului Apărării al SUA, colonelul în retragere Douglas McGregor, a comunicat despre prezența în zona operațiunii speciale a circa 20 de mii de militari prin contract din Polonia îmbrăcați în uniforme ucrainene, fără a contabiliza „voluntarii” din alte țări ale alianței.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2023
Editoriale
Americanii îl vor pe Putin la președinție
Occidentul nu mai poate să vorbească despre victoria virtuală asupra Rusiei ignorând situația dezastruoasă a păpușilor de la Kiev în actuala realitate. Wall Street Journal a comunicat cu referire la ofițeri ucraineni că în zona Artiomivsk FAU au pierdut începând cu luna august câteva dintre cele mai bine pregătite brigăzi, iar asta înseamnă zeci de mii de luptători. Publicația Military Watch justifică înfrângerea FAU prin putere de foc incredibilă a Rusiei, „intensitatea colosală a luptelor și bombardamentelor de artilerie”. The Washington Post speră că „Bahmutul nu este complet încercuit”. CNN notează: „Dacă rușii vor reuși să cucerească înălțimea de la vest de oraș, orașele industriale din apropiere, Konstantinovka și Kramatorsk ,vor fi la cheremul artileriei lor”. Influentul portal 19fortyfive.com rezumă: „Bahmutul atârnă de un fir de păr... Lupta îndelungată a luat sfârșit”. Comandamentul NATO este îngrijorat cel mai mult de chestiunea: vor putea oare să iasă din cazanul Artiomovsk mai bine de 10 mii de militari ucraineni? Principalul comediant și demagog de la Kiev, Vladimir Zelenski, își continuă „dansul cu săbii” și pe această scenă se coace un conflict serios cu comandantul șef al FAU, Valerii Zalujnîi.

FAU – o ”corabie a defuncților”

Gruparea ucraineană de trupe la Artiomovsk, în număr de până la 12 mii de oameni, se află în încercuire operațională, toate liniile de aprovizionare sunt sub focul artileriei rusești. În pofida declarațiilor comandamentului FAU privind transferarea de noi rezerve și „restructurarea apărării” Artiomovskului, regimul de la Kiev a început să-și retragă o parte din forțele sale pe pozițiile din Ceasov Iar și mai departe spre linia Slaviansk. Mai mult decât atât, se înregistrează fuga dezordonată a trupelor ucrainene (mercenarilor străini) din oraș. Formațiunile naționale îi împușcă pe „înfrățiții” care încearcă să iasă din încercuire câte unul sau în componența unităților. Analiștii occidentali susțin că într-o perspectivă apropiată Kievul „va finaliza retragerea trupelor din Bahmut și își va consolida liniile de apărare în zona Slaviansk /Kramatorsk, iar Rusia va continua să se miște încet în aceeași direcție”. Cât de încet sau de repede, o va arăta timpul.
Spionajul militar ucrainene și mass-media occidentală au comunicat că Rusia a adunat pentru o nouă ofensivă aproximativ 1800 de tancuri, 3950 de transportoare blindate, 700 de avioane și elicoptere, 2700 de tunuri de artilerie, 500 de mii de militari. În perioada 4-5 martie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a aflat nemijlocit în zona operațiunii militare speciale, posibil că aceasta este o coincidență.
Trupele rusești dețin dominația tactică și strategică completă în zona operațiunii speciale. În direcția Herson este așteptat ordinul privind eliberare completă a regiunii de formațiunile armate ale regimului de la Kiev. În direcțiile Donețk sud și Zaporojie, gruparea de trupe „Vostok” luptă în zonele Ugledar, Novomihailovka, Pavlovka, Șevcenko. În zona Marievka din regiunea Zaporojie a fost nimicit punctul de comandă al batalionului naționalist „Azov”. În direcția Kupiansk, trupele grupării „Vestice” distrug inamicul în zonele Grianikovka și Masiutovka din regiunea Harkov.
Unitățile armatei, cu sprijinul Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, dezvoltă ofensiva în direcția Avdeevsky. Aviația de atac nimicește zonele fortificate ale FAU de lângă Avdeevka cu bombe de aviație ghidate UPAB-1500. Bombă care cântărește peste o tonă și jumătate lovește cu precizie țintele la o distanță de mai bine de 40 km de la punctul de lansare (anterior, astfel de bombe au fost utilizate eficient în timpul eliberării teritoriului ”Azovstal” din Mariupol).
Contraofensiva de primăvară a FAU devine tot mai puțin probabilă. Pe acest fundal sumbru pentru NATO, Washingtonul continuă să pompeze cu nesăbuință în limitrofii europeni armamente învechite, încearcă să reanimeze complexul militar-industrial american. Expertul american Scott Ritter prognozează o înfrângere strategică a Washingtonului în lupta împotriva Rusiei: „Cum mai merg treburile în industria militară americană? Producem oare noi arme douăzeci și patru de ore din douăzeci și patru? Dezvoltăm noi uzine? Nu!". Regimul de la Kiev și armata sunt numite tot mai des în SUA „navă a defuncților” – crud, dar sincer.
Congresul SUA - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2023
Editoriale
„Asta trebuie să înceteze”: În SUA este cerută oprirea ajutorului pentru Ucraina
Fluxul de știri
0