Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețurile la gaze în UE scad la cel mai mic nivel din ultimele 18 luni

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaProspecțiuni gaze
Prospecțiuni gaze - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2023
Abonare
Vremea neobișnuit de caldă și vânturile puternice continuă să relaxeze îngrijorările cu privire la livrările de energie.
CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik, Doina Crainic. În UE, prețurile spot pentru gazele naturale au scăzut sub 500 de dolari la o mie de metri cubi pentru prima dată de la mijlocul anului 2021, au arătat vineri datele de la London Intercontinental Exchange (ICE).
Costul contractelor futures pentru gaze pentru livrarea în aprilie, la indicele TTF din Olanda, a fost de 497 dolari la o mie de metri cubi, sau aproximativ 44 de euro (46 dolari) pe megawatt-oră în termeni de uz casnic, în jurul orei 09:20 GMT, scăzând cu 3% față de ziua precedentă, conform datelor ICE.
Prețurile la gaze în regiune au scăzut constant de la sfârșitul anului trecut. Experții pun tendința pe seama vremii neobișnuit de calde, ceea ce a provocat o scădere a cererii de energie, dar se referă și la vânturile puternice, care au permis instalațiilor electrice funcţionând cu energie eoliană să-și sporească producția de energie. Drept urmare, nu este nevoie ca utilitățile europene să apeleze la rezervele de gaze din instalațiile de depozitare subterane, care rămân completate la un nivel record pentru sezon, potrivit RT.
Totuşi, în ciuda scăderii treptate a prețurilor, acestea rămân la un nivel de două ori mai mare faţă de media din ultimul deceniu. Astfel de prețuri constant ridicate nu au mai fost înregistrate din 1996, când cotațiile de gaz TTF au crescut de la 250-300 de dolari la o mie de metri cubi la peste 1.000 de dolari în șase luni.
Vara trecută, prețurile gazelor în Europa au depășit vârful istoric, ajungând la 345 de euro pe megawatt-oră. Creşterea a fost cauzată de îngrijorările cu privire la viitorul livrărilor de energie rusească, afectate de sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.
Pentru a evita creşteri viitoare ale prețurilor la gaze, țările din UE au convenit asupra unui mecanism de corectare a pieței gazelor, la sfârșitul anului trecut, mecanism care ar reduce prețul de piață al gazelor la 180 de euro pe megawatt-oră dacă gazele în baza contractelor futures se comercializează la un nivel mai ridicat pentru trei zile consecutive. Măsura a intrat în vigoare pe 15 februarie.
Josef Sikela - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2022
Internațional
Stat membru UE se opune planului privind plafonul de preţ asupra gazului rusesc
Fluxul de știri
0