Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Producția de petrol a Rusiei a ajuns la nivelul dinainte de sancțiuni

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Accesați arhiva multimediaExtracția petrolului
Extracția petrolului - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În februarie, companiile rusești de energie au crescut producția medie zilnică de petrol brut și condensat cu aproape 2% față de luna precedentă.
CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. În februarie, companiile rusești de energie au crescut producția medie zilnică de petrol brut și condensat cu aproape 2% față de luna precedentă, la 1,508 milioane de tone pe zi, a relatat Kommersant marți, citând surse familiarizate cu această chestiune.
Raportul ziarului rusesc a arătat că producția de petrol în februarie a atins, pentru prima dată, nivelul dinaintea introducerii sancţiunilor și poate depăși cifra din februarie 2022, potrivit RT.
Producția în Rusia şi-a revenit treptat după ce a scăzut în martie anul trecut ca urmare a restricțiilor occidentale.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), producția și exporturile de petrol rusesc s-au menținut „mult mai bine decât se aștepta” în ultimele luni, în ciuda interdicțiilor și a plafoanelor de preț vizând industria. Șeful Diviziei de industrie și piețe petroliere IEA, Toril Bosoni, a explicat pentru CNBC, la începutul lunii februarie, că acest lucru s-a datorat succesului Moscovei în redirecționarea către noile piețe din Asia a unei mari părți a ţiţeiului brut expediat anterior către UE.
În special China, India și Turica au sporit achizițiile, ceea ce a compensat parțial scăderea exporturilor de ţiţei brut rusesc către UE, a menționat agenția. De asemenea, agenţia a precizat că plafoanele de preț impuse de UE și G7 ar putea ajuta la intensificarea exporturilor rusești, deoarece Moscova a fost obligată să-și vândă petrolul Urals la un preț mai mic pentru aceste țări care respectă plafoanele, ceea ce îl poate face mai atractiv decât petrolul brut din alte surse.
Ţările UE și G7 au introdus un plafon de preț pentru produsele petroliere rusești, de 100 de dolari pe baril pentru motorină, combustibil cu jet și benzină și de 45 de dolari pe baril pentru alte produse petroliere care se tranzacționează sub prețul ţiţeiului brut. Exporturile de combustibil la un preţ depăşind aceste limite nu pot primi servicii de asigurare și transport de la companii din țările occidentale. Restricțiile au urmat unui plafon de preț de 60 de dolari pentru exporturile de petrol pe mare, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE impuse Moscovei.
Guvernul rus a interzis orice tranzacție petrolieră în cadrul plafoanelor de preț. La începutul acestei luni, Moscova a dezvăluit planurile de a reduce producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi, sau aproximativ 5%, în martie, ca răspuns la sancțiunile occidentale.
Un specialist lucrând la un obiect de infrastructură Nord Stream - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Internațional
Atacurile teroriste asupra Nord Stream au afectat grav flora și fauna din Marea Baltică
Fluxul de știri
0