Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Bloomberg: Rusia intensifică exporturile de petrol către China

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaTanc petrolier
Tanc petrolier - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Abonare
China a crescut şi mai mult achizițiile de petrol rusesc în ianuarie, a relatat Bloomberg, citând firma de date Kpler.
CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit raportului Bloomberg, Beijingul a importat în medie 1,66 milioane de barili de ţiţei brut și combustibil din Rusia zilnic în ianuarie, ceea ce depăşeşte recordul anterior stabilit în aprilie 2020. Potrivit datelor Kpler, China a cumpărat întreaga încărcătură lunară a petrolului rusesc ESPO, precum și de clasă arctică și petrol Urals, relatează RT.
China a concurat cu India în calitate de cel mai mare cumpărător de ţiţei brut rusesc, după ce izbucnirea conflictului din Ucraina și sancțiunile occidentale care au urmat au determinat Moscova să caute noi cumpărători, oferind reduceri semnificative la combustibilul său. UE și Marea Britanie au interzis în decembrie importurile de ţiţei brut rusesc și, în același timp, țările din UE și G7 au impus un plafon de preț asupra acestuia.
China îşi crește achizițiile în contextul în care țara își reface treptat economia în urma ridicării restricțiilor anti-Covid-19 la sfârșitul anului trecut. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), revenirea consumului în China va fi principalul motor în creșterea cererii globale de petrol în acest an, cerere care se așteaptă să crească la 101,9 milioane de barili pe zi.
Principalul avantaj al achiziţionării petrolului rusesc este, în prezent, prețul relativ scăzut. Clasele de petrol ale Rusiei se tranzacționează la un preţ mult mai mic decât Brent sau clasele similare din Africa de Vest. De exemplu, clasa Urals a înregistrat o medie de 49,48 de dolari pe baril în ianuarie, faţă de 82 dolari pe baril pentru Brent.
Exporturile generale de petrol din Rusia în ianuarie au înregistrat o medie de 8,2 milioane de barili pe zi, potrivit IEA, însemnând o creștere faţă de luna precedentă.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2023
Societate
Energocom și MGRES au prelungit contractul de achiziție a energiei electrice
Fluxul de știri
0