Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unde se îndreaptă Moldova? Ce spun moldovenii - sondaj

© Sputnik / Osmatescooameni in strada
oameni in strada - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2023
Abonare
Datele au fost prezentate astăzi de către directorul general IMAS, Doru Petruți.
CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Aproape 66% din moldovenii care părăsesc țara spun că motivul principal este sărăcia. Sondajul mai arată că unul din cinci respondenți se gândește să plece peste hotare, fie să se mute cu traiul, fi să plece la muncă. Motivele de a pleca din țară sunt: sărăcia, salariile și pensiile mici, nivelul de trai scăzut – 65,7%, Moldova nu are viitor – 14,1%, stilul de viață, cultura, serviciile sociale din altă țară – 6,1% etc.
Totodată, sondajul mai arată că viața moldovenilor acum este ceva mai proastă decât acum un an și doar 14 la sută consideră că acum este mult mai bună.
Datele mai arată că 52 % din oameni din țara noastră nu simt nicio schimbare, după ce Guvernul a promis că va realiza o schimbare în bine legate de viața oamenilor, că va lupta cu corupția, vor reforma justiția, vor îmbunătăți lucrurile în educație și sănătate, iar oamenii se vor reîntoarce acasă.
Tot în cadrul sondajului, oamenii au menționat că președintele Maia Sandu rămâne a fi principala vinovată de creșterea prețurilor pe care le plătește Moldova la gaz și electricitate. După Maia Sandu, pe locul doi, se află “Rusia/Putin/Gazprom”, cu 22 la sută, după care vine fostul ministru Andrei Spînu (17%), Occidentul (3%) și Transnistria (1%).
Din sondaj se mai observă că 68% din respondenții consideră că decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova de suspendare a licenţelor pentru 6 canale de televiziune este un abuz din partea actualei puteri.
Barometrul socio-politic a fost realizat perioada 6-23 februarie, pe un eșantion de 1100 de persoane. Eroarea maximă de eșantionare este de ± 3%. Comanditarul sondajului este Public Media.
Fluxul de știri
0