Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Guvernului Marii Britanii i se cere „să preia comanda” asupra producției de alimente

© AP Photo / Matt DunhamBig Ben
Big Ben - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2023
Abonare
O uniune agricolă britanică susţine că Brexitul, tensiunile geopolitice, criza energetică și schimbările climatice afectează cultivatorii locali.
CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Guvernul Regatului Unit trebuie să „preia comanda” asupra producției de alimente locale, a declarat sâmbătă vicepreședintele Uniunii Naționale a Farmerilor (NFU), avertizând că o lipsa de fructe și legume în toată țara ar putea fi doar „vârful aisbergului”.
Potrivit lui Tom Bradshaw, deficitul unor fructe și legume, printre care roșii și castraveți, a fost cauzat de volatilitatea rezultată din evenimentele geopolitice și schimbările climatice, ceea ce pune presiuni intense asupra lanțurilor alimentare.
„Temperaturile din vara trecută de 40° C înseamnă schimbările climatice în acțiune”, a declarat Bradshaw pentru Times Radio, adăugând că vremea a agravat criza lanțurilor de aprovizionare declanșată de conflictul dintre Rusia şi Ucraina.
Bradshaw a mai spus că tensiunile geopolitice au determinat creşterea la niveluri fără precedent a inflaţiei, în special a inflaţiei în domeniul energetic, lăsând fermierii din Marea Britanie să se lupte să facă faţă costurilor la energie.
În plus, Marea Britanie s-a confruntat cu provocarea de a se „repoziționa” în relaţia cu partenerii comerciali după referendumul Brexit din 2016, a mai spus șeful Uniunii.
El a menționat că ieșirea țării din structurile UE, în care a avut relații comerciale favorabile, a provocat inevitabil daune asupra comerțului transfrontalier.
„Este interesant faptul că înainte de Brexit nu obișnuiam să aducem nimic, sau foarte puțin, din Maroc, dar am fost nevoiți să mergem şi mai departe, iar acum aceste șocuri climatice tot mai răspândite au avut un impact real asupra alimentelor disponibile pe rafturile noastre astăzi”, a concluzionat Bradshaw, citat de RT.
Faisal Bin Farhan Al-Saud - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2023
Internațional
Arabia Saudită va aloca 410 milioane de dolari Ucrainei
Fluxul de știri
0