Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce crede ex premierul Ion Chicu despre dezastrul din justiție și de la CSJ

© Sputnik / Mihai CarausIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2023
Abonare
Veronica Mihailov-Moraru, noul Ministru al Justiției, încearcă, în opinia lui Ion Chicu, pași disperați pentru a convinge judecătorii să nu plece din sistem. Numai că o face așa cum e primit la analfabeții corupți din PAS - aplicând o combinație dezgustătoare.
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, publică pe pagina sa de Telegram o analiză amplă despre situația dezastruoasă de la Curtea Supremă de Justiție și din justiția în general la care, în opinia sa, s-a ajuns datorită guvernării PAS.
Iată textul făcut public de fostul premier:
„Înțelegând că prin evaluarea judecătorilor efectuată de interpușii PAS-ului, sistemul judecătoresc se va bloca definitiv, Veronica Mihailov-Moraru, noul Ministru al Justiției, încearcă să întreprindă pași disperați pentru a convinge judecătorii să nu plece din sistem.
Numai că o face așa cum e primit la analfabeții corupți din PAS - aplicând o combinație dezgustătoare, numită de experții străini "кнут и пряник" - la noi se mai zice "stick and carrot"...
Speriată de demisiile în masă a judecătorilor CSJ, care nu se dau evaluați de una ca Răducanu (ex-judecătoare, pentru deciziile căreia Republica Moldova urmează să plătească zeci de milioane pe dosarele pierdute la CtEDO), Veronica Mihailov-Moraru, fosta locțiitoare a criminalului Litvinenco, convoacă săptămâna trecută judecătorii pentru ai convinge să nu plece. Deși, cererile acestora deja erau aprobate de CSM și cale legală de retragere nu prea există.
La acea întâlnire, ministra scoate "morcovul" pentru a-i măguli pe judecători să rămână - le promite majorări semnificative de salarii. Crezând, ca și orice ipocrit din PAS, că în fața ei stau niște analfabeți, tot ca cei din PAS...
Și aici, ajungem la titlul postării, la indexare...
Încă la 6 decembrie 2022, Curtea Constituțională a Moldovei a obligat Guvernul să le majoreze judecătorilor salariul, cel puțin la rata medie anuală a inflației, adică cu aproape 29%. Deci, "morcovul" propus de ministră sub formă de majorare de salariu, era deja o obligațiune a Guvernului, pe care inclusiv ea, nu a îndeplinit-o. Or, legea bugetară anuală s-a examinat și aprobat în Parlament după emiterea acestei Hotărâri a CCM.
Să promiți judecătorilor că vei îndeplini o Hotărâre a CCM obligatorie, iar în schimb să le ceri să renunțe la demnitate, lăsându-se umiliți de niște scursuri PAS-iste din Comisia de Evaluare, poate doar o urmașă demnă a lui Litvinenco...
Drept rezultat, după întrevedere, au mai plecat și alți magistrați, nu doar de la CSJ, dar și de la alte instanțe. Din 24 de magistrați ai CSJ, au rămas doar 4, ceea ce înseamnă că sistemul judecătoresc este practic blocat.
Evident, dacă ministra mergea la acea întrunire și trata judecătorii altfel decât e primit în gruparea PAS, și nu-i lua în batjocură cu "majorări de salarii" deja impuse de CCM, rezultatul putea fi altul.
Probabil, era necesar de discutat despre deficiențele și derapajele admise de gașca de "evaluatori" trimisă de PAS în Comisia de evaluare. Era necesar de exclus pe viitor declarații halucinante de ale Maia Sandu, că judecătorii care nu vor lua decizii pe placul ei, nu vor trece pre-vettingul și vettingul, etc.
Acum, după ce și-au bătut joc de o breaslă întreagă, au recurs la ajutorul celor de pe extern. Sperăm că măcar de data aceasta PAS și Maia Sandu vor înțelege, că reforma justiției nu trebuie să rezulte în subordonarea acesteia Maiei Sandu și grupării sale de analfabeți corupți, dar trebuie să asigure o independență autentică a sistemului judecătoresc și a procuraturii.
În final, având o asemenea Hotărâre a Curții Constituționale despre indexarea salariilor judecătorilor, sperăm că Domnica Manole și ceilalți membri ai CCM vor da dovadă de consecvență și vor emite o Hotărâre similară și pentru sutele de mii de pensionari, aflați la limita supraviețuirii - vor impune-o pe Maia Sandu să indexeze pensiile la rata inflației, așa cum prevede legea”.
Sala de ședințe a Guvernului RM - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2023
Politică
Moldovenii acuză guvernarea pentru situația dificilă din țară - sondaj
Fluxul de știri
0