Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

O parte din sancțiunile UE împotriva Rusiei au fost respinse din cauza poziției Ungariei

© Sputnik / Владимир Сергеев / Accesați arhiva multimediaFlag Rusia - UE
Flag Rusia - UE - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Politico: propunerile de sancțiuni împotriva sectorului nuclear al Rusiei au fost respinse din cauza Ungariei.
CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Propunerile Poloniei și Statelor Baltice de a impune sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva sectorului nuclear rusesc au fost respinse pentru că Ungaria s-a pronunțat împotrivă, scrie publicația Politico, cu referire la trei diplomați.
Este menționat de asemenea că unele țări europene depind foarte mult de livrările de bare de combustibil nuclear din Rusia, însă încearcă să găsească alți furnizori. După cum subliniază publicația, în cazul impunerii sancțiunilor împotriva sectorului nuclear, măsurile ar presupune și o așa-numită „clauză” care le-ar permite țărilor să continue oricum să cumpere combustibil, atâta timp cât va fi nevoie de acesta.
Ungaria, după cum notează publicația, se opune oricăror sancțiuni împotriva ”Rosatom”, inclusiv pe fundalul faptului că în țară are loc construcția unor reactoare nucleare împreună cu corporația rusească.
Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, a declarat miercuri că corporația de stat rusă ”Rosatom” este una dintre cele mai mari figuri din lume ale ramurii nucleare, astfel că sancțiunile împotriva acesteia ar amenința securitatea nucleară globală. El a mai declarat că Ungaria nu va sprijini niciun fel de sancțiuni care ar limita cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare.
Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că țara va face față presiunii sancțiunilor pe care Occidentul a început să o exercite asupra Rusiei în urmă cu câțiva ani și continuă să o amplifice. Moscova a menționat că Occidentului îi lipsește curajul să recunoască eșecul sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Chiar în țările occidentale înseși au fost exprimate în repetate rânduri opinii că sancțiunile antirusești sunt ineficiente. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat anterior că politica de descurajare și slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung a Occidentului, iar sancțiunile au dat o lovitură gravă întregii economii globale. Potrivit lui, scopul principal al Occidentului este de a înrăutăți viața a milioane de oameni.
Putin a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2023
Rusia
Putin a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut
Fluxul de știri
0