Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a fost la discuții cu judecătorii CSJ

© Sputnik / Miroslav Rotari / Curtea Supremă de Justiție
Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Serviciul de presă al Ministerului Justiției anunță că ministrul de resort a avut o întâlnire cu judecătorii Curții Supreme de Justiție. Discuția cu magistrații de la CSJ a avut loc, așa cum precizează sursa oficială, „în contextul reformei justiției și evaluării extraordinare a judecătorilor, dar și a demisiilor mai multor judecători din cadrul Curții Supreme de Justiție”.
„La ședință au fost invitați toți judecătorii CSJ și au participat, atât dintre cei care și-au depus demisia, cât și cei care nu au renunțat la mandat. Scopul acestei întâlniri a fost de a avea un schimb de opinii asupra proiectelor de legi privind reforma CSJ, dar și pentru a discuta despre situația creată în contextul demisiilor anunțate, riscurile ce pot surveni și necesitatea de a identifica soluții comune pentru a evita blocajul în sistemul judecătoresc”, ne informează MJ.
Ministrul de resort a spus „că înțelege că pot fi unele îngrijorări ale judecătorilor față de mecanismul de evaluare, dar reforma justiției pe segmentul verificării integrității judecătorilor trebuie să continue, și este o necesitate”.
Mihailov-Moraru a mai declarat, conform aceleiași surse oficiale, că „în contextul demisiilor și circumstanțelor în care au avut loc, doar se alimentează percepția publică privind semnalele de rezistență ale sistemului judecătoresc față de noile legi. De aceea, indiferent de motivele cererilor depuse, urmează a se ține cont în primul rând de interesul public, și anume de a asigura funcționalitatea Curții și continuitatea examinării dosarelor aflate pe rol, cel puțin până la începerea nemijlocită a evaluării”.
MJ mai notează că „exercițiul de evaluare a judecătorilor CSJ trebuie înțeles ca fiind un mecanism aplicat o singură dată inclusiv în contextul reformării Curții. Acest mecanism a fost consultat public, inclusiv expertizat de Comisia de la Veneția, și urmare a discuțiilor comune, poate fi ajustat suplimentar pentru a face cât mai echilibrate condițiile evaluării. Mai mult, judecătorii care vor promova evaluarea vor avea dreptul la majorarea salariului”.
Ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2023
Politică
Noul ministru al Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, într-o vizită fulger la CSJ
Fluxul de știri
0