Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova a demarat testarea pe eșantion reprezentativ a materialelor de examen

© Sputnik / Mihai CarausSală de clasă
Sală de clasă - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2023
Abonare
CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare organizează, în perioada 21 - 23 februarie 2023, testarea pe eșantion reprezentativ a materialelor de examen. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al ministerului de resort.
„Procedura de testare pe eșantion are ca scop administrarea și verificarea instrumentelor de evaluare în vederea organizării și desfășurării eficiente a examenelor naționale de absolvire în sesiunea 2023. În cadrul testării, elevii rezolvă testele propuse în condițiile și timpul prevăzut de Regulamentele cu privire la examenele naționale de absolvire. Ulterior, testele scrise de elevi sunt discutate și analizate împreună cu profesorul la clasă”, este menționat într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.
Sursa oficială mai notează că eșantionul reprezentativ pentru testarea materialelor de examen pentru ciclul primar, gimnazial și liceal a fost stabilit prin Ordinul nr.113/2023. La testare participă 12 mii 261 de elevi din 326 de instituții de învățământ din cele 35 de raioane și municipii și anume:
la ciclul primar – 2.794 de elevi din 73 de instituții de învățământ,
la ciclul gimnazial – 3.340 de elevi din 101 instituții de învățământ,
la ciclul liceal – 6.127 de elevi din 152 de instituții de învățământ.
După desfășurarea testării pe eșantion reprezentativ, cadrele didactice implicate în proces vor elabora și transmite, prin intermediul Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, note informative privind calitatea testelor, complexitatea itemilor și accesibilitatea itemilor propuși. Informațiile vor fi utilizate în procesul de definitivare a testelor finale de către grupurile de lucru responsabile de elaborarea materialelor de examen.
Ministerul Educației și Cercetării precizează că materialele de examen sunt elaborate în conformitate cu prevederile Regulamentelor privind examenele naționale de absolvire în învățământul general și în corespundere cu Programele de examen aprobate.
Ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2023
Politică
Noul ministru al Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, într-o vizită fulger la CSJ
Fluxul de știri
0