Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mii de oameni au cerut demisia Guvernului și achitarea facturilor pentru lunile de iarnă

© Sputnik / Rodion ProcaProtest
Protest - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Participanții la protestul de astăzi au cerut demisia Guvernului și achitarea facturilor pentru lunile de iarnă.
CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Mii de oameni au venit astăzi în centrul Capitalei pentru a participa la miting organizat de Mișcarea Pentru Popor privind obligarea Guvernului de a achita facturile pentru lunile de iarnă.
Oamenii prezenți la protest, pe lângă solicitarea de achitare a facturilor, au scandat „Jos guvernarea!”, „Jos Maia Sandu”, „Ei cu milioane, noi murim de foame”, Recean la plătit factură”, „Noi suntem poporul”, și „Semneați și achitați”.
Oamenii au purtat în mâini pancarte, dar și o factură imensă pentru gaze, pentru a arăta că tarifele din țara noastră sunt cele mai mari din Europa.
La protest a venit și membrul Partidului Șor, Marina Tauber, care a declarat că „Cei de la guvernare au posibilitate, trebuie doar voință” . Deputatul Șor s-a referit la faptul că guvernarea are bani cu care să achite facturile cetățenilor pentru trei luni de iarnă.
„Suntem la un miting pașnic, democratic și avem o singură cerință către Guvern, să plătească facturile oamenilor pentru gaz, electricitate și energie termică în lunile de iarnă. Venim cu această solicitare din partea cetățenilor. Guvernarea are posibilitatea de a achita facturile, deoarece a primit un miliard de euro de la partenerii externi, iar alte 250 de milioane de euro au fost promise pentru începutul de an. Bani sunt, trebuie doar să fie voință politică. Avem informații că guvernarea a pregătit provocări pentru acțiunea de astăzi, dar mitingul nostru este pașnic și nu vom cădea pradă provocărilor”, a subliniat Marina Tauber.
Între timp, organizatorii protestului au decis să schimbe locația manifestației. Marina Tauber a anunțat că mitingul se va desfășura în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, nu în fața Parlamentului cum era preconizat, anume pentru a evita provocările. Organizatorii au cerut din nou celor prezenți la protest să păstreze calmul și să evite provocările.
Ulterior, Poliția a anunțat că schimbând locația protestului, organizatorii au încălcat cele expuse în declarația prealabilă cu privire la locația desfășurării întrunirii.
„Participanții și-au schimbat locația în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet “Maria Bieșu”, nefiind respectate cele expuse în declarația prealabilă”.
Manifestația de astăzi din centrul Capitalei a fost mediatizată de mai mulți jurnaliști străini. Organizatorii protestului au fost nemulțumiți de faptul că Moldova 1 nu au reflectat evenimentul, iar instituția publică a difuzat la acea oră o emisiune de divertisment.
De asemenea, regimul a folosit echipament de bruiere a semnalului de internet, pentru a zădărnici transmisiunile live de la miting, mai anunță organizatorii.
„Și pentru moldovenii din diaspora facturile din Moldova sunt o povară, deoarece oameni trebuie să lucreze mai mult pentru a face față facturilor mari, stabilite de guvernarea PAS”, a adăugat Marina Tauber.
La rândul său, vicepreședintele PACE, Tatiana Bordeianu, reprezentant al Mișcării Pentru Popor, a venit cu un mesaj în limba engleză, în care a precizat că cetățenii moldoveni au fost condamnați la sărăcie și foame de actuala guvernare.
„Oamenii au venit aici ca să-și ceară drepturile și spună stop genocidului social, provocat de actuala guvernare. Oamenii nu mai fac față facturilor mari, sunt nevoiți să-și abandoneze casele și să plece din țară”, a specificat Tatiana Bordeianu.
„Ceea ce se întâmplă acum, nu a mai fost în ultimii 30 de ani”, a adăugat activista Maia Laguta.
„Mișcarea Pentru Popor a făcut calcule și a constatat că Guvernul a primit de peste hotare mai mult de 20 de miliarde de lei, dar a oferit compensații de 5,2 miliarde de lei. Unde sunt ceilalți bani? Când întrebăm Guvernul, el tace prin canalele de televiziune pe care le controlează. În schimb, ne denigrează și ne numește cum vrei – hoți, diversioniști, agenți etc. Numai nu răspunde la întrebare. Dacă ne considerăm țară civilizată, guvernarea trebuie să reacționeze, pentru că avem o revendicare din partea unor grupuri sociale”, a explicat Mihai Petrache.
Reprezentanții Mișcării Pentru Popor au publicat un video în care sunt prezenți mai mulți tineri care purtau fulare galbene. Potrivit organizatorilor, aceștia, cel mai probabil, urmau să provoace participanții de la protest.

Poliția publică imagini cu primii reținuți de la protestul din PMAN

Totodată, Poliția Republicii Moldova a anunțat că șase tineri cu comportament suspect, dintr-o instituție cu profil sportiv, au fost conduși astăzi la Inspectoratul de Poliție pentru documentare. Asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuțit.

Transportul public, redirecționat în Capitală

Regia Transport Electric Chișinău a anunță că din cauza protestului de astăzi din centrul Capitalei este sistată circulația troleibuzelor pe bulevardul Stefan cel Mare și Sfânt, de la strada Mitropolitul Gavril Bănulescu Bodoni – Mihai Viteazul.
Troleibuzele sunt redirecționate după cum urmează:
Rutele nr. 1, 4, 5, 8, 22 și 34
spre Buiucani- pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt – strada Mitropolitul G. B. Bodoni – strada București – strada Șciusev – strada Mihai Viteazul;
spre Botanica – pe strada București.
Ruta nr. 30 – circulă in regim obișnuit
Personalul liniar este la dispoziția publicului călător pentru a oferi informații despre redirecționări sau staționări inopinate.
Protest în centrul Capitalei - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2023
Politică
LIVE - Protest în centrul Capitalei
Aproape de ora 15:00, protestul organizat de Mișcarea pentru Popor în fața Teatrului de Operă și Balet s-a încheiat cu lansarea în aer a unor porumbei, în semn de „pace”. Membrii Mișcării spun că aceștia reprezintă simbolul păcii, pentru a sugera că acțiunea a avut un caracter pașnic și că nimeni nu intenționau să organizeze destabilizări, așa cum a speculat Maia Sandu.
La final, participanții au adoptat și o rezoluție prin care au cerut ca guvernarea, timp de 7 zile, să ofere un răspuns la solicitarea cetățenilor de achitare a facturilor pentru lunile decembrie-februarie.
Circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost reluată, informează Poliția.
Fluxul de știri
0