Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moscova avertizează UE cu privire la confiscarea activelor ruseşti

© Sputnik / Natalia SeliverstovaSediul MAE al Rusiei
Sediul MAE al Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2023
Abonare
Orice încercare de către Occident de a transfera activele rusești în Ucraina ar fi „barbarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Dacă este necesar, Moscova este pregătiă să impună un răspuns pe măsură, a adăugat Zaharova.
Vorbind vineri la o conferinţa de presă, Zaharova a menționat că ţările din UE au investit puternic în Rusia, ceea ce înseamnă că o cantitate semnificativă de active deținute de europeni rămân în țară. Valoarea lor este mai mare decât cea a activelor rusești confiscate de ţările străine, a susținut purtătoarea de cuvânt, citată de RT.
Zaharova a insistat că Rusia vrea să acţioneze cu respectarea legii și va oferi SUA și aliaților lor „ultima şansă” pentru a reconsidera orice planuri de confiscare a proprietății rusești. Cu toate acestea, ea a adăugat că Moscova este deplin pregătită să-şi apere interesele, inclusiv prin utilizarea „măsurilor compensatorii egale”.
Observațiile sale s-au referit la un nou grup de lucru al UE, înființat pentru a explora modalitățile prin care Rusia să fie determinată să finanțeze reconstrucția viitoare a Ucrainei.
„Acest lucru trebuie făcut în conformitate cu UE și dreptul internațional, iar în prezent nu există un model direct pentru acest lucru”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson, comentând cu privire la noul grup. Stockholm deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.
Ţările occidentale au înghețat rezervele suverane ruse în valoare de sute de miliarde de dolari, precum și activele ruşilor pe care îi consideră apropiaţi de guvern. Moscova a descris măsurile drept un act de jaf.
Zaharova a subliniat că drepturile de proprietate nu trebuie să fie supuse capriciilor și nevoilor geopolitice ale câtorva ţări, adăugând că politica externă a SUA are adesea tendinţa de a se schimba radical. Ea s-a referit la cazul Venezuelei, Washingtonul referindu-se anterior la Juan Guaido ca fiind liderul legitim cu dreptul de a gestiona averea ţării.
„Acum delegațiile occidentale îl vizitează pe [Nicolas] Maduro, pe care l-am considerat întotdeauna președintele legitim, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Asadar, tot ceea ce ei spun acum despre Rusia, acuzațiile, amenințările și șantajul lor ... se pot schimba într-o clipă”, a spus Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a avertizat comunitatea internațională să se opună insistenţei pentru exproprierea proprietății rusești. Altfel, țările ar putea avea de suferit din cauza sistemului financiar „în mod fals imparțial” controlat de Occident, a avertizat Zaharova.
5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2023
Internațional
Războiul dintre Comisia Europeană şi Polonia continuă
Fluxul de știri
0