Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova nu intenţionează să anuleze încă neutralitatea, dar vrea să consolideze apărarea

© Sputnik / OsmatescoMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că abolirea statutului neutru al țării nu este discutată în prezent, dar autoritățile intenționează să consolideze sectorul apărării.
CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. „Problema abolitării neutralității nu este ridicată acum. Deoarece aceasta este scrisă în Constituție, majoritatea cetățenilor moldoveni consideră că neutralitatea trebuie menținută. În același timp, este necesar să respingem minciuna că neutralitatea nu permite consolidarea sistemului de apărare. Trebuie să continuăm să discutăm dacă noi înșine ne putem asigura pacea și securitatea”, a declarat Sandu la un post TV public, potrivit Sputnik News.
Ea a spus că mai multe țări ale UE au oferit asistență Republicii Moldova în consolidarea capacității sale de apărare.
„Am reușit să primim asistență din partea țărilor prietenoase pentru sistemul de apărare, dar nu am reușit să obținem sprijin pentru sistemul de apărare antiaeriană. Acesta este un subiect despre care discutăm în mod constant”, a spus președintele.
În ianuarie, într-un interviu pentru un ziar american, Sandu a declarat că țara sa ar trebui să renunţe la neutralitate pentru a fi admisă în Alianța militară. Sandu nu a menţionat în mod clar NATO, dar a afirmat în mod repetat că, dacă moldovenii vor decide o apropiere de NATO, clauza de neutralitate din Constituție ar putea fi revizuită.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2023
Politică
Sandu recunoaște că cetățenii moldoveni sunt pentru neutralitate
Fluxul de știri
0