Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia a emis un avertisment cu privire la Spaţiu

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaLansarea unei rachete în spațiu
Lansarea unei rachete în spațiu - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2023
Abonare
SUA și aliații acestora expun activele spațiale civile unui potențial de atac prin folosirea acestora în scop militar, a avertizat un înalt diplomat rus.
CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik, Doina Crainic. Avertismentul a venit după ce NATO a dezvăluit planurile creării unei flote de monitorizare a Spațiului, care va folosi sateliți comerciali și militari pentru misiunile sale.
Konstantin Voronţov, director adjunct al Directoratului pentru nonproliferarea şi controlul armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat joi că SUA înarmează spațiul și estompează graniţele dintre infrastructura militară și cea civilă pe orbită.
Utilizarea de către SUA a navelor spațiale în folosul altor ţări pe câmpul de luptă „este de fapt o formă de participare la [conflicte] prin proximitate”, a spus Voronţov, adăugând că în special „infrastructura spațială cvasicivilă” ar putea putea deveni ţinta unor măsuri de răspuns.
„Cel puţin, o astfel de utilizare provocatoare a sateliților civili este discutabilă în cadrul Tratatului privind Spaţiul Cosmic [1967]”, a declarat oficialul, potrivit RT.
Avertismentul lui Voronţov a venit în cadrul unei mese rotunde în parlamentul rus, care s-a axat pe moștenirea Inițiativei de apărare strategică din epoca Reagan și modului în care ea influențează planificarea militară a SUA în prezent.
Înainte de anunţul transmis miercuri despre noul proiect spațial al NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a spus că blocul condus de SUA va folosi sateliți comerciali ca un sprijin militar.
„Acest lucru ne va îmbunătăți capacităţile de informaţii și supravegherea și va sprijini misiunile și operațiunile NATO”, a spus Stoltenberg, adăugând că acest lucru ar permite „o mai bună navigare, comunicare și avertizare timpurie cu privire la lansarea de rachete”.
Fuziunea dintre echipamentele civile și cele militare în conflictul din Ucraina a ieşit la lumină săptămâna trecută, când SpaceX a anunțat că restricționează funcționalitatea sistemului de internet Starlink, care oferă acces la Internet prin satelit, ceea ce înseamnă că trupele Kievului nu îl vor putea folosi pentru a pilota drone.
CEO-ul Elon Musk a explicat că StarLink este un produs comercial care nu a fost conceput în scopuri militare și că nu doreşte să fie folosit pentru escaladarea ostilităților, care ar putea dezlănțui un „al treilea război mondial”.
Igori Iușkov - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2023
Analize și opinii
Criza energetică din UE s-a atenuat, dar nu sa încheiat
Fluxul de știri
0