Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

NATO pregătește Europa pentru a o trimite la război

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDDrapelul NATO
Drapelul NATO - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cele mai influente surse media din lume scriu tot mai des și mai deschis că FAU sunt sortite înfrângerii și niciun fel de livrări de tehnică occidentală nu le vor salva.
Agenția Bloomberg a comunicat cu referire la propriile sursele că în zilele apropiate miniștrii Apărării din țările membre NATO vor semna un document secret în care vor fi conturate acțiunile alianței în condițiile implicării simultane într-un conflict de mare intensitate, în cadrul articolului cinci din statutul organizației și totodată - cea ce este mai interesant - în evenimente care nu fac obiectul acestui punct.
Articolul 5 al Tratatului NATO este anume acel punct faimos cu privire la apărarea colectivă, atunci când agresiunea împotriva unuia dintre membrii alianței este considerată drept un atac asupra organizației în ansamblu, ceea ce atrage după sine un răspuns comun la agresiune.
Despre faptul că acest articol prezintă de fapt o hârtie lipsită de importanță și că NATO, dacă va dori, va avea întotdeauna posibilitatea de a se eschiva de la intervenție în orice conflict, se vorbește deja de mult timp și de către mulți. Dar insiderul Bloomberg indică asupra faptului că Bruxellesul îndreaptă lucrurile anume spre o astfel de desfășurare a evenimentelor - când unii membri ai alianței vor fi implicați în niște acțiuni de luptă, în privința cărora NATO nu va pune în aplicare articolul cinci.
Cauza acestor mișcări nu trebuie căutată prea mult, ea se află la suprafață - Ucraina. Cu cât se înaintează în timp, cu atât este mai clar că Occidentul a căzut acolo într-o capcană: a pontat totul pe victoria militară asupra Rusiei, dar lucrurile nu merg prea bine cu asta. În ultimele săptămâni, cele mai influente surse media din lume scriu tot mai des și mai deschis că Forțele Armate ale Ucrainei sunt sortite înfrângerii și niciun fel de livrări de tehnică occidentală nu le vor salva.
Mizele SUA și Europei pe victoria asupra Rusiei cu mâinile ucrainenilor de facto sunt deja anulate, ceea ce înseamnă că la ordinea zilei este tot mai acută întrebarea, ce este de făcut în continuare.
Dacă evenimentele s-ar fi petrecut cu câțiva ani în urmă, Occidentul ar fi luat o pauză, s-ar fi retras pentru o regrupare militară și politică, pentru a încerca iarăși ceva mai târziu. Anume o astfel de tactică am urmărit destul de mulți ani, când după fiecare atac dur, dar ineficient asupra țării noastre, urma o perioadă de relativ calm și chiar de încercări de reglementare a relațiilor dintre țări.
Problema este că de data aceasta Occidentul nu are timp: sistemul global, al cărui lider și principal beneficiar este, se prăbușește și din ce în ce mai repede. El nu-și poate permite o pauză și nu-și poate permite să se retragă. Singura cale este să continue cele începute. Iar în contextul epuizării rezervei de mobilizare ucrainene, trebuie căutată o nouă carne de tun și sursa acesteia este evidentă - țările NATO.
Dar aici intervin subtilitățile interne ale relațiilor din Alianța Nord-Atlantică. Lider și stăpân de facto al organizației sunt Statele Unite. Ei au un interes direct, pe care deja nu îl mai ascund - să arunce Europa în focul războiului cu Rusia (căpătând beneficii economice serioase datorită acestui fapt), dar în același timp ei înșiși să evite o ciocnire militară directă cu Moscova, deoarece după asta va urma inevitabil o catastrofă nucleară globală.
Planurile NATO dezvăluite de Bloomberg sunt îndreptate anume spre soluționarea acestei probleme. Pe de o parte, are loc pregătirea activă a procedurilor de ignorare a articolului cinci în cazul unor ostilități cu participarea țărilor membre ale organizației. Pe de altă parte, același document secret, în marea sa parte - potrivit agenției informaționale - este consacrat „realizării țintelor pentru cheltuielile de apărare”, adică ”deschiaburirea” celor mai bogați membri, care mulți ani la rând s-au eschivat cu încăpăținare de la alocarea notoriilor două procente din PIB pentru nevoile militare.
Este clar că primii la rând pentru sacrificare vor fi polonezii și alți est-europeni. Dar nu există nicio îndoială că Statele Unite au planuri de anvergură și în privința Europei de Vest. Iar dacă ținem cont de succesul Washingtonului în a-și supune elitele locale și a îndrepta aceste țări pe o cale de-a dreptul sinucigașă, planurile americanilor de a trimite încă o dată în istorie Lumea Veche în mașina de tocat de pe Frontul de Est ar putea și să se realizeze.
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2023
Editoriale
Întâlnirea de la Bruxelles și „Ramstein-9”: patronajul și sabotarea intereselor FAU
Fluxul de știri
0