Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia și Rusia dezvoltă un nou sistem de plată

© Sputnik / Alexey Suhorukov / Accesați arhiva multimediaRuble rusești
Ruble rusești - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2023
Abonare
Moscova și Ankara lucrează la o alternativă pentru a înlocui sistemul de plată rus Mir, după ce SUA a amenințat Turcia cu sancțiuni pentru acceptarea cardurilor sistemului rusesc, a declarat joi ambasadorul Rusiei în Turcia.
CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik, Doina Crainic. Sistemul Mir a fost dezvoltat de Banca Centrală a Rusiei în 2014 ca alternativă internă la Visa și MasterCard, după introducerea primei runde de sancțiuni împotriva Moscovei.
Cardurile Mir au fost acceptate în Turcia, Vietnam, Armenia, Coreea de Sud, Uzbekistan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Osetia de Sud și Abhazia. Cinci bănci turcești au adoptat rețeaua de plăți MIR la începutul lunii august 2022, ceea ce a permis turiștilor ruși să plătească pentru achiziții în țară.
Însă anul trecut, Oficiul Trezoreriei SUA pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) a anunțat că este pregătit să impună sancțiuni oricărei instituții financiare din afara Rusiei care foloseşte Mir, menţionând „riscul de a facilita eforturile Rusiei de a se sustrage sancțiunilor”.
Drept răspuns la amenințarea din partea SUA, băncile turcești au oprit utilizarea sistemului de plată rus, fiind urmate de băncile din Kazahstan și Vietnam.
Ambasadorul Rusiei în Turcia, Aleksei Ierkhov, citat de RT, a confirmat că „eforturile [pentru găsirea unei alternative la MIR] sunt în desfășurare, dar este prea devreme pentru a anunța rezultatele”, adăugând că țările trebuie să evalueze perspectivele privind sezonul turistic viitor.
Anterior, șeful Consiliului de afaceri ruso-turc, Alexei Iegarmin, a dezvăluit că un sistem alternativ de plată ar putea să apară până în vară.
Transportarea petrolului - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2023
Economie
Rusia va reduce producția de petrol ca răspuns la sancțiunile occidentale
Fluxul de știri
0