Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Egiptul se arată interesat să se alătura BRICS

© Pixabay / NadineDoerleEgipt, imagine simbolică
Egipt, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2023
Abonare
Egiptul s-a alăturat listei de țări care aspiră să devină membre BRICS, a declarat pentru Sputnik ambasadorul rus în Egipt, Georgi Borisenko.
CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. „Egiptul este, de asemenea, interesat să se alăture BRICS și a menţionat deja această dorință în scrisorile oficiale trimise tuturor membrilor grupului”, a spus Borisenko pentru Sputnik.
Ambasadorul a adăugat că Moscova a susținut cererea Cairo și se va bucura ca Egiptul să devină membru complet al BRICS.
„Pentru aceasta, Alianța trebuie să aprobe regulile și procedurile pentru extindere. Sperăm că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat”, a declarat Borisenko.
BRICS unește cele mai mari economii în curs de dezvoltare din lume - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. O serie de alte țări intenționează să se alăture blocului economic, printre care Argentina, Iranul, Indonezia, Turcia, Arabia Saudită și Egiptul.

Trecerea la monedele naționale în comerțul reciproc

Guvernele din Rusia și Egipt duc consultări intense cu privire la trecerea la monedele naționale în comerțul reciproc pentru a se distanţa de dolarul american, a mai spus Borisenko.
„Din primăvara anului 2022, s-au desfășurat consultări intense cu privire la trecerea la monedele naționale în efectuarea comerțului reciproc”, a subliniat el.
Diplomatul rus a adăugat că o astfel de tranziție „va ajuta la evitarea atitudinii arbitrare din partea țărilor occidentale care își folosesc propriile monede în scopuri geopolitice”.
De asemenea, Moscova colaborează activ cu Cairo pentru introducerea în Egipt a sistemului rus de plată Mir, care este la fel de benefic pentru ambele părți, a dezvăluit diplomatul rus.
„Lucrăm activ cu autoritățile egiptene pentru introducerea şi utilizarea cardurilor de plată ruseşti MIR în Egipt”, a spus Borisenko.
„Egiptul înțelege că posibilitatea de a folosi cardurile MIR aici va atrage mai mulți turiști ruși”, a subliniat ambasadorul.
BRICS summit - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2022
Internațional
Algeria speră să se alăture BRICS în 2023
Fluxul de știri
0