Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cooperarea dintre Rusia, China și Africa de Sud trece dincolo de sfera economică

© Pixabay / HesselVisserComerț internațional, containere
Comerț internațional, containere - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2023
Abonare
Africa de Sud urmează să găzduiască viitorul exercițiu militar naval comun cu Rusia și China, în perioada 17-27 februarie. Acesta va fi al doilea exercițiu naval pe care trei membri BRICS l-au organizat.
CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik, Doina Crainic. Primul exercițiu a avut loc în noiembrie 2019.
Interesele comune ale Rusiei, Chinei și Africii de Sud nu se limitează doar la economie, a declarat Akram Kharief, fondatorul și gazda site-ului algerian de informații militare Menadefense, într-un interviu acordat Sputnik, comentând cu privire la viitorul exercițiu comun între forţele marine ale Rusiei, Chinei şi Africii de Sud.
„Așadar, suntem trei țări care acoperă trei oceane și care își văd zonele de influență și zonele lor de activitate militară dezvoltându-se exponențial. De asemenea, este interesant să vedem din nou împreună aceiași jucători din BRICS - Africa de Sud, Rusia și China. Vedem o convergență de puncte de vedere și o convergență de interese care depășește aspectul economic”, a spus Kharief.
Potrivit expertului, situația actuală arată că Africa de Sud „se menține fermă în ceea ce privește proximitatea, neutralitatea geopolitică și dorința de a se alătura unei lumi multipolare, ceea ce ar fi în interesul său”.
El a explicat că Africa de Sud a experimentat lumea unipolară în ultimii 30 de ani și „a constatat că se află la marginea acelei lumi” și că, în cele din urmă, Pretoria ar fi avut parte de o regresie economică în timp.
„Aşadar, cred că [de aici] vine dorința lor de a se alătura acestei lumi multipolare”, a argumentat acesta.
Africa de Sud a aderat la BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) în 2010, după care blocul internațional a fost redenumit BRICS.
În timp ce Rusia și China au organizat anual exerciții navale militare din 2012, aliatul lor BRICS, Africa de Sud s-a alăturat inițiativei lor și a găzduit primele lor exerciții navale trilaterale în noiembrie 2019, numite „Mosi”, care înseamnă „fum” în tswana, una dintre cele 11 limbi oficiale din Africa de Sud.
Trei ani mai târziu, cele trei țări se pregătesc pentru al doilea exercițiu naval militar trilateral, „Moși II”. Ambasadorul Africii de Sud la Moscova, Mzuvukile Maqetuka, și-a exprimat speranța că exercițiile vor deveni anuale.
„Mă aștept să existe toate șansele ca în 2024 să fie un alt exercițiu", a menționat Maqetuka.
Această declarație a fost făcută în contextul criticilor din partea Occidentului cu privire la cooperarea dintre Africa de Sud şi Rusia.
Anterior, în timpul vizitei sale în Africa de Sud la sfârșitul lunii ianuarie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a comentat cu privire la criticile occidentale legate de exercițiile trilaterale.
„În ceea ce privește exercițiile navale, cred că nu este nimic de comentat. Trei țări suverane desfășoară exerciții fără a încălca nicio normă de drept internațional. Nu înțeleg cum pot provoca o reacție "mixtă". Colegii americani cred că numai ei pot desfășura exerciții în întreaga lume. Acum ei sunt implicați activ în exerciții navale în cadrul strategiilor indo-pacifice din jurul Chinei, în Marea Chinei de Sud, în strâmtoarea Taiwan, iar asta nu provoacă nicio reacție mixtă din partea cuiva”, a menționat diplomatul.
Departamentul de Afaceri Externe din Africa de Sud, la rândul său, a declarat în ianuarie că țara, „ca orice stat independent și suveran, are dreptul de a-și desfăşura relațiile externe în conformitate cu relațiile sale diplomatice și cu interesele naționale”.
„Africa de Sud consideră Exercițiul Mosi II drept o oportunitate de a contribui la consolidarea şi mai mult a legăturilor care există între Africa de Sud, Rusia și China”, a afirmat departamentul.
Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2023
Rusia
Bloomberg: Investițiile record au ajutat Rusia să facă faţă cu bine sancțiunilor
Fluxul de știri
0