Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unitatea de măsurare a gazelor naturale ar putea fi schimbată în Republica Moldova

© AP Photo / Aurel Obrejaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2023
Abonare
Moldovagaz și Energocom cer trecerea de la metri cubi la kilowați/megawați-oră.
CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Gazul natural consumat de moldoveni ar putea fi măsurat nu în metri cubi ca până acum, dar în kilowați/megawați-oră. Implementarea noilor reguli se propune începând cu data de 1 iulie a anului curent.
Un demers în acest sens urmează să fie înaintat către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de principalii participanți pe piața gazelor naturale din Republica Moldova. Este vorba de SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, precum și companiile de transport gaze „Moldovatransgaz” și „Vestmoldtransgaz”.
„Această practică este răspândită vast în țările UE, asigurând o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor, luând în calcul puterea calorică actuală a acestora și alți parametri”, informează Moldovagaz.
În cazul implementării de la 1 iulie a acestor reguli, nu va fi necesar înlocuirea echipamentului de măsurare gaze (contoarele), iar consumul în kilowați-oră va fi calculat pe baza unei formule speciale.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2023
Politică
Spînu anunță când va fi gata raportul de audit al datoriei Moldovagaz către Gazprom
Fluxul de știri
0