Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova dezvăluie intervalul de timp în care va răspunde la sancțiunile occidentale

© Sputnik / Anton Denisov / Accesați arhiva multimediaStandard of the President of the Russian Federation
Standard of the President of the Russian Federation - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Rusia va decide cu privire la contramăsuri până la sfârșitul acestei luni, potrivit viceprim-ministrului rus Aleksandr Novak.
CHIȘINĂU, 09 feb – Sputnik, Doina Crainic. Până în martie, Rusia va dezvălui contramăsuri la plafonul de preț introdus de UE și G7 asupra produselor sale petroliere, a declarat miercuri viceprim-ministrul Aleksandr Novak, citat de RT.
„Acum studiem noile decizii luate [de către UE și G7 privind embargoul și plafonul de preț asupra petrolului din Rusia] pentru a înțelege fezabilitatea [unui răspuns]”, a spus Novak. „Desigur, vor fi stabilite decizii înainte de martie”, a adăugat acesta.
Restricțiile UE asupra produselor petroliere rafinate din Rusia au intrat în vigoare pe 5 februarie, stabilind o limită de preț de 100 de dolari pe baril pentru motorină, combustibil jet și benzină provenite din Rusia, precum și un plafon de 45 de dolari pe baril pentru alte produse petroliere care se tranzacţionează sub prețul ţiţeiului brut, cum este combustibilul utilizat în industrie.
Plafoanele de preț, împreună cu o interdicție UE asupra importurilor de produse petroliere rusești, fac parte dintr-un acord mai larg între țările G7. Urmează un plafon de 60 de dolari pe baril asupra ţiţeiului brut rusesc, pe care G7 împreună cu UE și Australia l-a impus pe 5 decembrie.
Măsurile interzic companiilor occidentale să finanțeze, să asigure, să tranzacționeze, să intermedieze şi să transporte încărcături de ţiţei şi produse petroliere rusești, cu excepția cazului în care au fost cumpărate la sau sub plafoanele de preț stabilite.
Vassili Nebenzia - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2023
Internațional
Moscova evaluează perspectivele de pace cu Kievul
Însă marţi Bruxelles-ul a emis excepții de la embargou, afirmând că petrolul brut rusesc amestecat cu produse petroliere într-o țară terță va fi scutit de plafonul de preț.
Măsurile vor permite țărilor UE să continue să cumpere produse petroliere rusești, cum este motorina, din țări terțe, întrucât Moscova a interzis orice vânzări în cadrul plafonului.
Kremlinul a spus că plafoanele de preț sunt un instrument non-piață. Guvernul rus a interzis vânzările de ţiţei brut către cumpărătorii care menționează plafoanele de preț în contractele lor, promițând o restricție similară ca răspuns la ultimele limite impuse de UE privind produsele petroliere.
Fluxul de știri
0