Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE dezvăluie scutiri în cazul produselor petroliere rusești sancționate

Petrol - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2023
Abonare
Ţiţeiul brut rusesc amestecat cu produse petroliere într-o țară terță va fi scutit de plafonul de preț, potrivit noilor reglementări.
BUCUREŞTI, 8 feb – Sputnik. Uniunea Europeană a emis excepții de la embargoul său asupra produselor petroliere rusești, care a intrat în vigoare pe 5 februarie.
Potrivit regulilor publicate marți pe site-ul Comisiei Europene, dacă un produs petrolier rusesc este procesat prin amestecare într-o țară terță cu un produs dintr-o altă țară terță, atunci nu va mai fi considerat de origine rusească, iar plafonul de preț nu se va aplica.
„Plafonul de preț nu se va mai aplica după ce produsele brute sau produsele petroliere vor fi eliberate pentru circulație liberă într-o jurisdicție din afara Rusiei și vor fi expediate cumpărătorului debarcat”, se arată în raport.
Scutirea va permite țărilor UE să continue să cumpere produse petroliere rusești, cum sunt motorina, din țări terțe, după ce Moscova a interzis orice vânzări care să se încadreze în plafonul de preţ.
Interzicerea de către UE a produselor petroliere rafinate ruseşti a intrat în vigoare pe 5 februarie, stabilindu-se o limită de preț de 100 de dolari pe baril pentru motorină, combustibil și benzină provenită din Rusia și un plafon de 45 de dolari pe baril pentru alte produse petroliere tranzacționate sub preţul petrolului brut, cum este combustibilul utilizat în industrie.
Plafonul de preț, împreună cu interdicția de către UE a importurilor de produse petroliere rusești, fac parte dintr-un acord mai larg între țările G7. Urmează unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru ţiţeiul brut rusesc, măsură pe care G7 împreună cu UE și Australia au introdus-o pe 5 decembrie.
Moscova s-a opus oricărei încercări de a reduce prețurile pentru exporturile sale de energie. Guvernul rus a interzis vânzările de ţiţei brut către cumpărătorii care menționează plafonul de preţ în contractele lor și se așteaptă o restricție similară cu privire la cel mai recent plafon al UE asupra produselor petroliere.
 Sergei Şoigu - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2023
Rusia
Rusia avertizează cu privire la „escaladarea imprevizibilă” în Ucraina
Fluxul de știri
0