Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Unele companii elvețiene încearcă să revină pe piața rusă

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaOrașele lumii, Geneva.
Orașele lumii, Geneva. - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2023
Abonare
Aproximativ 6% dintre marile companii elvețiene care au părăsit Rusia din cauza sancțiunilor occidentale legate de Ucraina vor încerca să revină în următorii trei ani pe această piață.
CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik, Doina Crainic. Aproximativ 6% dintre marile companii elvețiene care au părăsit Rusia pe fondul sancțiunilor occidentale legate de Ucraina plănuiesc să revină în următorii trei ani, potrivit unui sondaj publicat de Institutul de Cercetare Credit Suisse.
Raportul, citat de RT, arată că aproximativ 4% dintre microîntreprinderi, 3% dintre întreprinderile mici și 8% dintre întreprinderile mijlocii (IMM-uri) și aproape una din patru mari companii elvețiene au încetat relațiile de afaceri cu Rusia în 2022.
Confruntarea dintre Occident și Rusia a pus capăt erei comerțului multilateral, cel puțin pentru moment, a scris Credit Suisse, menționând că tensiunile geopolitice au adus provocări pentru firmele elvețiene.
Companiile sunt afectate nu numai de sancțiuni, dar și de taxele vamale și alte bariere netarifare, cum sunt reglementările privind achizițiile guvernamentale și procedurile de aprobare, se arată în comunicat.
„Ceea ce nu este surprinzător, în fruntea țărilor din care companiile elvețiene s-au retras în ultimii trei ani este Rusia… Cu toate acestea, câteva dintre marile companii, în special, intenționează deja să înceapă sau să reia activitățile comerciale în Rusia”, se arată în raport, care a adăugat că „dacă și când aceste planuri vor fi efectiv implementate va depinde de evoluţia războiului din Ucraina”.
După cum subliniază raportul, companiile străine care lucrează cu firme elvețiene s-au opus, în general, adoptării de către Elveția a sancțiunilor anti-Rusia. Potrivit sondajului, aproximativ 40% dintre companiile intervievate au întâmpinat reacții negative din partea partenerilor lor de afaceri din cauza sprijinului pentru sancțiunile internaționale împotriva Moscovei.
„Rezultatele sondajului ilustrează importanța menținerii neutralității pentru companiile elvețiene. Mai mult de trei sferturi dintre firmele chestionate consideră că menținerea neutralității este în interesul propriei companii”, a scris Credit Suisse.
Sondajul a implicat 650 de companii elvețiene, printre care 600 de IMM-uri și 50 de companii mari. Se bazează pe răspunsurile directorilor ale căror companii fac afaceri cu țări străine.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2023
Editoriale
Embargou și preț plafon la produsele petroliere din Rusia, în vigoare – ce înseamnă asta?
Fluxul de știri
0