Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania a încălcat linia roşie: a aprobat exportul de tancuri către Ucraina

© AFP 2024 / PATRIK STOLLARZtancuri
tancuri - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2023
Abonare
Germania a aprobat exportul de tancuri Leopard 1 către Ucraina, conform anunţului făcut vineri de guvernul german
CHIȘINĂU, 4 feb -Sputnik, Marius Holdean. Germania a făcut pasul către o situaţie periculoasă, aprobând exportul de tancuri către Ucraina. ''Pot confirma că a fost emisă o licenţă de export'', a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.
El nu a precizat însă câte tancuri vor fi furnizate Kievului şi nici care va fi calendarul de livrare.
Cotidianul Süddeutsche Zeitung scrie că guvernul german a aprobat planurile producătorului german de armament Rheinmetall de a vinde Ucrainei 88 de tancuri Leopard 1, o variantă mai veche a tancurilor germane de luptă Leopard 2, pentru un cost total de peste 100 de milioane de euro.
Leopard 1 vor fi luate din stocurile industriale existente, vor fi reparate şi apoi trimise Kievului, potrivit Sueddeutsche Zeitung, care citează surse guvernamentale. Companiile Rheinmetall şi Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) vor să recondiţioneze zeci de tancuri Leopard 1 şi ar putea să le livreze Ucrainei, dacă Kievul va fi dispus să le cumpere, a adăugat ziarul.
Cu toate acestea, există încă probleme cu obţinerea muniţiei necesare de 105 milimetri, mai scrie cotidianul.
UE - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2023
Internațional
Consiliul European și-a exprimat interesul pentru sprijinirea reformelor din Ucraina
Luna trecută, Germania a acceptat să trimită 14 tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, în timp ce SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams.
Pe de altă parte, cotidianul Sueddeutsche Zeitung a relatat vineri că Germania poartă discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Gepard vândute Qatarului, pentru a le trimite la Kiev. Mai mulţi oficiali germani au discutat cu Ministerul de Externe din Qatar despre posibila achiziţie a celor 15 tancuri Gepard, pe care Doha le-a cumpărat pentru a securiza stadioanele la Cupa Mondială. Ziarul german susţine că Berlinul încearcă să obţină şi mai multă muniţie din Qatar. "Gepard s-au dovedit foarte bune în războiul din Ucraina. Dacă am putea obţine mai multe de la partenerii de aici, asta i-ar ajuta cu siguranţă pe ucraineni", a declarat noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, citat de Süddeutsche Zeitung.
Fluxul de știri
0